Po wielu tygodniach rywalizacji znamy już nazwiska czterech najlepiej gotujących kucharzy-amatorów w Polsce. Finałowa konkurencja odbyła się w pięknej miejscowości Saint-Lager na zamku Chateau De Ravatys.
Szakszuka przybyła do nas z północy Afryki i szturmem podbiła podniebienia Polaków. To pyszne danie składające się m.in. z jajek i pomidorów idealnie nadaje się nie tylko na śniadania. Zobaczcie, jak je przygotować!
W 11. odcinku uczestnicy udali się do miasta Lyon. Kucharze zostali podzieleni na dwie grupy, a każda z nich miała okazję odwiedzić jedną z renomowanych restauracji serwujących tradycyjne dania lyońskie. Joseph Viola z restauracji "Daniel & Denise" oraz William Jacquiers z "Le Vivarais" to szefowie kuchni, którzy zaprezentowali zawodnikom autentyczne smaki regionu.
W 10. odcinku 12. edycji programu "MasterChef" uczestnicy gościli w nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji w Dijon. Tamtejszy szef kuchni Jean Bruno Gosse przygotował dla nich ucztę na bazie musztardy.
W drugiej części odcinka odbyła się konkurencja eliminacyjna. Zadaniem zawodników było przygotowanie wyjątkowego śniadania dla Mikołaja Reya, jego żony Patrycji i ich trójki synów. To nie lada wyzwanie, gdyż dzieci Mikołaja, są wychowane w rodzinie z dużą tradycją kulinarną.
Ośmioro zawodników spotkało się w malowniczym zamku Montressor, który jest własnością znanego kucharza i uczestnika I edycji „MasterChefa” Mikołaja Reya. To właśnie w tej urokliwej miejscowości we Francji odbyła się pierwsza konkurencja tego odcinka. Dla uczestników było to ogromne wyzwanie, ponieważmusieli przygotować tradycyjną polską ucztę, która miała zachwycić hrabiostwo z Francji.
W drugiej części odcinka kuchnię programu odwiedził francuski szef kuchni, Cyril Bosviel. To wyjątkowe spotkanie zadecydowało o tym, kto z zawodników poleci do Francji i walczyć będzie o tytuł 12. polskiego MasterChefa. Tematem konkurencji były polskie kiszonki i słynne francuskie makaroniki. Uczestnicy musieli wykazać się kreatywnością w przygotowaniu dań.
Tym razem uczestnicy „MasterChefa” stanęli przed złotymi skrzyniami, a ich zadaniem było stworzenie nowoczesnej, innowacyjnej potrawy opartej na polskiej gęsi. To niezwykle wymagające wyzwanie, miało połączyć tradycyjną kuchnię Polski z nowoczesnymi technikami i smakami.
W 7. odcinku MasterChefa uczestnicy mieli za zadanie przygotować rodzinne obiady. Zobaczcie ich przepisy!
Truskawki! Kto ich nie lubi? Chyba tylko Mauro! W konkurencji eliminacyjnej 7. odcinka uczestnicy musieli stworzyć desery z truskawek. Zobaczcie, co przygotowali!
W drugiej części odcinka napięcie się zaostrzy, ponieważ uczestnicy staną przed niezwykle wymagającym wyzwaniem eliminacyjnym. Konkurencja ta będzie składać się z wieloetapowych zadań, które będą testować ich umiejętności w różnych aspektach gotowania. Każdy etap będzie coraz bardziej wyczerpujący i trudny, a uczestnicy będą musieli wykazać się wytrwałością, szybkim myśleniem i umiejętnością radzenia sobie w stresujących sytuacjach
W szóstym odcinku uczestnicy zostali poddani próbie w ramach tematycznej konkurencji piknikowej. W duchu rywalizacji i współpracy, podzieleni na pary, wspólnie stworzyli dania idealne na piknik. Od lekkich przekąsek po klasyczne dania główne. Wygląda smakowicie!
W drugiej części odcinka uczestnicy pod czujnym okiem mistrza kulinarnego, Rafała Zaręby,musieli stworzyć wyjątkowe danie, w którym kluczowym składnikiem był ser.
Tym razem uczestnicy stanęli przed wyjątkowym wyzwaniem, które sprawdziło nie tylko ich umiejętności kulinarne, ale również kreatywność. Już na samym początku zostali podzieleni na dwie drużyny, a ich zadaniem było przygotowanie przepysznych candy barów.
W drugiej części odcinka uczestnicy musieli zmierzyć się z tym, co kryło się pod tajemniczymi skrzynkami. Znaleźli tam wyjątkowe i niezwykle różnorodne zwierzęce nogi - od najmniejszych, delikatnych żabich udek, po imponującą nogę wołową.
Trzy drużyny kucharzy rywalizowały, mając za zadanie wydać dokładnie 100 porcji mięsnych oraz 100 porcji wegetariańskich, by wykarmić łącznie 100 osób. Jak poradziły sobie drużyny w tym zadaniu? Który food truck zyskł największą popularność wśród gości zgromadzonych pod Wawelem?
Trzy drużyny kucharzy rywalizowały, mając za zadanie wydać dokładnie 100 porcji mięsnych oraz 100 porcji wegetariańskich, by wykarmić łącznie 100 osób. Jak poradziły sobie drużyny w tym zadaniu? Który food truck zyskł największą popularność wśród gości zgromadzonych pod Wawelem?
Trzy drużyny kucharzy rywalizowały, mając za zadanie wydać dokładnie 100 porcji mięsnych oraz 100 porcji wegetariańskich, by wykarmić łącznie 100 osób. Jak poradziły sobie drużyny w tym zadaniu? Który food truck zyskł największą popularność wśród gości zgromadzonych pod Wawelem?
To był odcinek w wakacyjnym klimacie! Na uczestników czekali relaksujący się w jacuzzi Michel Moran i Tomek Jakubiak oraz Magda Gessler i Ania Starmach na plaży w kolorowych strojach. Atmosfera była radosna, ale tajemnicze skrzynie przyniosły spory powiew emocji. Po ich otwarciu, zawodnicy znaleźli piękne, kolorowe i okazałe dmuchańce...?
W drugiej części odcinka uczestnicy mieli do dyspozycji tylko resztki z poprzedniej konkurencji. To wyjątkowy aspekt tego zadania - kucharze działali w duchu "zero waste", starając się stworzyć wyjątkowe danie, nie marnując ani grama produktów. Jak im się to udało?:)
Drugi odcinek przyniósł niezwykłe emocje i wyjątkowe wyzwanie pod nazwą "Mind Food". Gościem specjalnym była znana trenerka fitness, Ewa Chodakowska, która dodał odrobinę sportowego zacięcia do rywalizacji.
W drugiej części odcinka kucharze zostali wystawieni na próbę kreatywności. Ich zadaniem było stworzenie najbardziej smakowitych półmisków z owocami morza. Jak im poszło?
W pierwszej części odcinka czeka nas magia, a uczestnicy rozpoczną swoją przygodę, pracując w parach. Zadaniem zawodników będzie przygotowanie pięknych i okazałych deserów, inspirowanych znakami zodiaku, co pozwoli nam poznać ich osobowość, cechy charakteru i gust kulinarny