- Krojony Tatar Wołowy z Orzechem Włoskim
- Składniki (na 2 porcje):
- - 300 g polędwicy wołowej
- - 1/2 szalotki (ok. 15 g)
- - 1/2 łyżeczki musztardy Dijon Maille
- - Sos rybny do smaku
- - 1/2 łyżeczki octu z czerwonego wina
- - 70 g oleju z orzechów włoskich
- - 70 g orzechów włoskich
- - 120 g oleju rzepakowego Beskidzki
- - 2 żółtka
- - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- - Sól i pieprz do smaku
- Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania majonezu z orzecha włoskiego. Oddziel żółtka od białek i przełóż żółtka do wysokiego naczynia blendera. Dodaj musztardę Dijon oraz ocet z czerwonego wina, a następnie przemieszaj całość przez kilka sekund za pomocą blendera ręcznego. Następnie powoli wlewaj olej z orzechów włoskich oraz olej rzepakowy, blendując stopniowo i unosząc końcówkę blendera, aż powstanie gęsty, kremowy majonez. Dopraw majonez solą do smaku (ok. 3-4 g).
- Przygotowanie tatara rozpoczynamy od oczyszczenia polędwicy z błonek i pokrojenia jej w drobną kostkę o boku około 2 mm. Następnie bardzo drobno posiekaj szalotkę oraz orzechy włoskie – możesz to zrobić nożem lub w malakserze. Posiekaj również natkę pietruszki.
- Wszystkie składniki, czyli pokrojoną polędwicę, szalotkę, orzechy i natkę pietruszki, przełóż do miski. Dodaj jedną łyżeczkę przygotowanego wcześniej majonezu z orzecha włoskiego, kilka kropel sosu rybnego, sól (ok. 4,5 g) oraz pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj całość widelcem, aż wszystkie składniki równomiernie się połączą.
- Na talerzu ułóż tatar, formując go za pomocą ringa. Następnie zrób trzy kleksy z majonezu z orzecha włoskiego, udekoruj je listkami pietruszki i posyp talerz resztką bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich.
podziel się: