Rafał Suchożerbski: Krojony Tatar Wołowy z Orzechem Włoskim

Krojony Tatar Wołowy z Orzechem Włoskim
Krojony Tatar Wołowy z Orzechem Włoskim
  • Krojony Tatar Wołowy z Orzechem Włoskim
  • Składniki (na 2 porcje):
  • - 300 g polędwicy wołowej
  • - 1/2 szalotki (ok. 15 g)
  • - 1/2 łyżeczki musztardy Dijon Maille
  • - Sos rybny do smaku
  • - 1/2 łyżeczki octu z czerwonego wina
  • - 70 g oleju z orzechów włoskich
  • - 70 g orzechów włoskich
  • - 120 g oleju rzepakowego Beskidzki
  • - 2 żółtka
  • - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • - Sól i pieprz do smaku
  • Przygotowanie:
  • Zacznij od przygotowania majonezu z orzecha włoskiego. Oddziel żółtka od białek i przełóż żółtka do wysokiego naczynia blendera. Dodaj musztardę Dijon oraz ocet z czerwonego wina, a następnie przemieszaj całość przez kilka sekund za pomocą blendera ręcznego. Następnie powoli wlewaj olej z orzechów włoskich oraz olej rzepakowy, blendując stopniowo i unosząc końcówkę blendera, aż powstanie gęsty, kremowy majonez. Dopraw majonez solą do smaku (ok. 3-4 g).
  • Przygotowanie tatara rozpoczynamy od oczyszczenia polędwicy z błonek i pokrojenia jej w drobną kostkę o boku około 2 mm. Następnie bardzo drobno posiekaj szalotkę oraz orzechy włoskie – możesz to zrobić nożem lub w malakserze. Posiekaj również natkę pietruszki.
  • Wszystkie składniki, czyli pokrojoną polędwicę, szalotkę, orzechy i natkę pietruszki, przełóż do miski. Dodaj jedną łyżeczkę przygotowanego wcześniej majonezu z orzecha włoskiego, kilka kropel sosu rybnego, sól (ok. 4,5 g) oraz pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj całość widelcem, aż wszystkie składniki równomiernie się połączą.
  • Na talerzu ułóż tatar, formując go za pomocą ringa. Następnie zrób trzy kleksy z majonezu z orzecha włoskiego, udekoruj je listkami pietruszki i posyp talerz resztką bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich.
podziel się:

Pozostałe wiadomości