Karolina Radzanowska: Polędwiczka Wieprzowa na Kapuście

Polędwiczka Wieprzowa na Kapuście
Polędwiczka Wieprzowa na Kapuście
  • Polędwiczka Wieprzowa na Kapuście
  • Składniki:
  • - Pół główki białej kapusty
  • - 300 g bobu
  • - Puszka zielonego groszku
  • - 200 g boczku w plastrach
  • - 2 łodygi selera naciowego
  • - Natka pietruszki
  • - Polędwiczka wieprzowa
  • - Olej
  • - Sól i pieprz do smaku
  • Przygotowanie:
  • Boczek pokrój na cienkie paski i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Podsmażaj, aż stanie się chrupiący. Kapustę posiekaj w cienkie paski, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj kapustę do boczku na patelni, wlej 2 łyżki oleju i smaż całość do miękkości. Następnie dodaj odsączony zielony groszek.
  • W międzyczasie ugotuj bób do miękkości, obierz ze skórki i dodaj do kapusty na patelni. Polędwiczkę wieprzową smaż na maśle klarowanym po około 5 minut z każdej strony, aż będzie złocista i soczysta w środku. Siekaj natkę pietruszki i dodaj ją do kapusty, doprawiając całość solą i pieprzem do smaku.
  • Po usmażeniu, zdejmij polędwiczkę z patelni i pozwól jej odpocząć przez kilka minut. Następnie pokrój ją w cienkie plastry o grubości około 1 cm. Na talerzu wyłóż kapustę z dodatkami, a na wierzch ułóż plastry polędwiczki.
podziel się:

Pozostałe wiadomości