Karolina Radzanowska: Langustynki na parze z sałatką i pianą z wywaru   

Langustynki na parze z sałatką i pianą z wywaru
Langustynki na parze z sałatką i pianą z wywaru
  • Langustynki na parze z sałatką i pianą z wywaru 
  • Składniki:
  • - 6 sztuk langustynek
  • - 10 sztuk małż
  • - 100 g selera naciowego
  • - 6 pomidorków koktajlowych
  • - 1 szalotka
  • - 2 pęczki tymianku
  • - Masło
  • - 3 g lecytyny
  • - 2 sztuki kumkwatu
  • - 1 ząbek czosnku
  • - Sól i pieprz
  • Przygotowanie:
  • Oliwa tymiankowa:
  • Oliwę z oliwek podgrzewamy do temperatury 56°C z dużą ilością tymianku. Następnie blendujemy całość i przesiewamy przez sitko z gazą, aby uzyskać klarowną oliwę tymiankową.
  • Owoce morza:
  • Na patelnię z rozgrzanym masłem dodajemy 2 gałązki tymianku i ząbek czosnku. Następnie wkładamy 5 małży, podgrzewając na małym ogniu, aż się otworzą. Wyjmujemy małże z patelni, usuwamy skorupki i odkładamy mięso do miseczki.
  • Langustynki obieramy z korpusów. Korpusy langustynek i pozostałe 5 świeżych małż zalewamy 150 ml wody, dodajemy pokrojony seler naciowy i gotujemy, aby uzyskać wywar. Doprawiamy solą i pieprzem. Po ostudzeniu, dodajemy lecytynę i blendujemy do uzyskania piany.
  • Oczyszczone langustynki umieszczamy w bambusowym koszyku do gotowania na parze, skrapiamy oliwą tymiankową i gotujemy na parze przez maksymalnie 3 minuty.
  • Sałatka:
  • Szalotkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek. Po chwili dodajemy drobno pokrojony seler naciowy i smażymy przez 2-3 minuty. Pomidorki koktajlowe kroimy na drobno, a kumkwat bardzo cienko w kółka. Mieszamy wszystkie składniki razem, dodajemy łyżkę oliwy tymiankowej, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Podajemy langustynki na parze z sałatką i pianą z wywaru.
podziel się:

Pozostałe wiadomości