- Langustynki na parze z sałatką i pianą z wywaru
- Składniki:
- - 6 sztuk langustynek
- - 10 sztuk małż
- - 100 g selera naciowego
- - 6 pomidorków koktajlowych
- - 1 szalotka
- - 2 pęczki tymianku
- - Masło
- - 3 g lecytyny
- - 2 sztuki kumkwatu
- - 1 ząbek czosnku
- - Sól i pieprz
- Przygotowanie:
- Oliwa tymiankowa:
- Oliwę z oliwek podgrzewamy do temperatury 56°C z dużą ilością tymianku. Następnie blendujemy całość i przesiewamy przez sitko z gazą, aby uzyskać klarowną oliwę tymiankową.
- Owoce morza:
- Na patelnię z rozgrzanym masłem dodajemy 2 gałązki tymianku i ząbek czosnku. Następnie wkładamy 5 małży, podgrzewając na małym ogniu, aż się otworzą. Wyjmujemy małże z patelni, usuwamy skorupki i odkładamy mięso do miseczki.
- Langustynki obieramy z korpusów. Korpusy langustynek i pozostałe 5 świeżych małż zalewamy 150 ml wody, dodajemy pokrojony seler naciowy i gotujemy, aby uzyskać wywar. Doprawiamy solą i pieprzem. Po ostudzeniu, dodajemy lecytynę i blendujemy do uzyskania piany.
- Oczyszczone langustynki umieszczamy w bambusowym koszyku do gotowania na parze, skrapiamy oliwą tymiankową i gotujemy na parze przez maksymalnie 3 minuty.
- Sałatka:
- Szalotkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek. Po chwili dodajemy drobno pokrojony seler naciowy i smażymy przez 2-3 minuty. Pomidorki koktajlowe kroimy na drobno, a kumkwat bardzo cienko w kółka. Mieszamy wszystkie składniki razem, dodajemy łyżkę oliwy tymiankowej, doprawiamy solą i pieprzem.
- Podajemy langustynki na parze z sałatką i pianą z wywaru.
podziel się: