- Polędwiczka Wieprzowa Nadziewana Białymi Szparagami z Kopytkami i Puree z Batata
- Składniki:
- - 1 polędwiczka wieprzowa
- - Pół pęczka białych szparagów
- - 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- - 100 g mąki
- - 1 jajko
- - 1 duży batat
- - 2 łyżki masła
- - Sól, pieprz
- - Tymianek, rozmaryn
- - Czosnek
- - Gałka muszkatołowa
- - Cynamon
- - Cukier
- Wykonanie:
- Obierz szparagi i blanszuj je w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Polędwiczkę wieprzową oczyść z błon, a następnie podziel na kawałki o długości około 5 cm. Każdy kawałek nacinaj wzdłuż, tworząc płaski prostokąt, i delikatnie rozbij mięso. Przypraw polędwiczki solą, pieprzem, czosnkiem oraz tymiankiem. Przytnij szparagi na długość odpowiadającą polędwiczkom, a następnie zawiń je w mięso.
- Smaż polędwiczki na złoty kolor z każdej strony. Na koniec dodaj na patelnię trochę masła i gałązki rozmarynu, bastuj mięso (polewając je gorącym masłem), a następnie przełóż patelnię do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 15-20 minut.
- Batata obierz, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj do miękkości. Po ugotowaniu, zblenduj batata na gładkie puree, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz cynamonem, a następnie do gorącego puree dodaj zimne masło i dokładnie wymieszaj.
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj mąkę, jajko, sól i pieprz, a następnie zagnieć ciasto. Z ciasta uformuj kopytka i gotuj je w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przesmaż kopytka na maśle na złoty kolor.
- Na talerzu ułóż plastry polędwiczki nadziewanej szparagami, obok podaj kopytka oraz puree z batata. Całość możesz udekorować świeżymi ziołami, jeśli chcesz dodać potrawie elegancji.
podziel się: