Melania Modzelewska: Langustynka i krewetki karmelizowane w miodzie i chilli podane z placuszkami z marchewki i kolendry i wywarem z owoców morza.

Langustynka i krewetki karmelizowane w miodzie i chilli podane z placuszkami z marchewki i kolendry i wywarem z owoców morza.
Langustynka i krewetki karmelizowane w miodzie i chilli podane z placuszkami z marchewki i kolendry i wywarem z owoców morza.
  • Langustynka i krewetki karmelizowane w miodzie i chilli podane z placuszkami z marchewki i kolendry i wywarem z owoców morza.
  • Składniki:
  • - Langustynki
  • - Krewetki
  • - Chilli
  • - Miód
  • - Czosnek
  • - Marchewki
  • - Jajko
  • - Mąka
  • - Kolendra
  • - Warzywa na bulion
  • - Oliwa
  • Przygotowanie:
  • Zacznij od przygotowania wywaru z owoców morza. Obierz langustynki i krewetki, a ich pancerze odłóż na bok. W dużym garnku umieść warzywa na bulion, zalej je wodą, a następnie dodaj pancerze z owoców morza. Gotuj całość na wolnym ogniu, aż wywar nabierze intensywnego smaku. Po zakończeniu gotowania przecedź wywar przez sito, a jeśli uznasz to za konieczne, delikatnie go zredukuj i dopraw do smaku.
  • Przygotowanie placuszków z marchewki i kolendry rozpocznij od starcia marchewki na grubych oczkach tarki. W dużej misce połącz startą marchewkę z jajkiem, mąką, solą, pieprzem oraz posiekaną kolendrą. Jeśli chcesz, dodaj również odrobinę czosnku i imbiru dla głębszego smaku. Na rozgrzaną patelnię wykładaj łyżką porcje ciasta, lekko je rozpłaszczając. Posyp wierzch każdej porcji sezamem, aby uzyskać chrupiącą warstwę. Smaż placuszki na złocisty kolor z obu stron, pilnując, aby sezam się nie przypalił.
  • Krewetki karmelizowane w miodzie i chilli przygotuj, robiąc najpierw marynatę z miodu, chilli i czosnku. Zanurz krewetki w marynacie, a następnie smaż je krótko na rozgrzanej patelni, dbając o to, by były soczyste i nieprzeciągnięte.
  • Langustynki skrop delikatnie oliwą, a następnie opal palnikiem, aby złapały odpowiednią temperaturę, ale unikaj zbyt wysokiej temperatury, by nie przesuszyć mięsa.
  • Podawaj langustynki i krewetki z placuszkami marchewkowo-kolendrowymi, a całość dopełnij wywarem z owoców morza. Możesz delikatnie ozdobić danie prażonym sezamem i świeżą kolendrą.
podziel się:

Pozostałe wiadomości