- Langustynka i krewetki karmelizowane w miodzie i chilli podane z placuszkami z marchewki i kolendry i wywarem z owoców morza.
- Składniki:
- - Langustynki
- - Krewetki
- - Chilli
- - Miód
- - Czosnek
- - Marchewki
- - Jajko
- - Mąka
- - Kolendra
- - Warzywa na bulion
- - Oliwa
- Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania wywaru z owoców morza. Obierz langustynki i krewetki, a ich pancerze odłóż na bok. W dużym garnku umieść warzywa na bulion, zalej je wodą, a następnie dodaj pancerze z owoców morza. Gotuj całość na wolnym ogniu, aż wywar nabierze intensywnego smaku. Po zakończeniu gotowania przecedź wywar przez sito, a jeśli uznasz to za konieczne, delikatnie go zredukuj i dopraw do smaku.
- Przygotowanie placuszków z marchewki i kolendry rozpocznij od starcia marchewki na grubych oczkach tarki. W dużej misce połącz startą marchewkę z jajkiem, mąką, solą, pieprzem oraz posiekaną kolendrą. Jeśli chcesz, dodaj również odrobinę czosnku i imbiru dla głębszego smaku. Na rozgrzaną patelnię wykładaj łyżką porcje ciasta, lekko je rozpłaszczając. Posyp wierzch każdej porcji sezamem, aby uzyskać chrupiącą warstwę. Smaż placuszki na złocisty kolor z obu stron, pilnując, aby sezam się nie przypalił.
- Krewetki karmelizowane w miodzie i chilli przygotuj, robiąc najpierw marynatę z miodu, chilli i czosnku. Zanurz krewetki w marynacie, a następnie smaż je krótko na rozgrzanej patelni, dbając o to, by były soczyste i nieprzeciągnięte.
- Langustynki skrop delikatnie oliwą, a następnie opal palnikiem, aby złapały odpowiednią temperaturę, ale unikaj zbyt wysokiej temperatury, by nie przesuszyć mięsa.
- Podawaj langustynki i krewetki z placuszkami marchewkowo-kolendrowymi, a całość dopełnij wywarem z owoców morza. Możesz delikatnie ozdobić danie prażonym sezamem i świeżą kolendrą.
podziel się: