Ewa Zachorska: Polędwica wieprzowa na kapuście z bobem  

Polędwica wieprzowa na kapuście z bobem
Polędwica wieprzowa na kapuście z bobem
  • Polędwica wieprzowa na kapuście z bobem 
  • Składniki:
  • - Polędwica wp.(ok. 200 g)
  • - 1/4 główki kapusty
  • - 100 g bobu bez łusek
  • - 1 czerwona cebula
  • - 100 g zielonego groszku
  • - garść zielonej pietruszki
  • - sól, pieprz
  • - 3 plasterki polędwicy sopockiej
  • - 3 plastry boczku 
  • - 2 łyżki oleju
  • Wykonanie:
  • Polędwicę przyprawiamy solą i pieprzem, po czym smażymy z każdej strony do zarumienienia. Po usmażeniu odkładamy na bok aby odpoczęła. Bób gotujemy do uzyskania miękkości, a następnie obieramy. Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka, mieszamy z groszkiem i podsmażamy aż kapusta zmięknie. Oddzielnie smażymy boczek i dodajemy do kapusty wraz z pokrojoną drobno polędwicą sopocką.
  • Kapustę z dodatkami wykładamy na talerz, a na nią pokrojoną w plastry polędwicę wieprzową. Całość posypujemy pietruszką.
podziel się:

Pozostałe wiadomości