- Polędwica wieprzowa na kapuście z bobem
- Składniki:
- - Polędwica wp.(ok. 200 g)
- - 1/4 główki kapusty
- - 100 g bobu bez łusek
- - 1 czerwona cebula
- - 100 g zielonego groszku
- - garść zielonej pietruszki
- - sól, pieprz
- - 3 plasterki polędwicy sopockiej
- - 3 plastry boczku
- - 2 łyżki oleju
- Wykonanie:
- Polędwicę przyprawiamy solą i pieprzem, po czym smażymy z każdej strony do zarumienienia. Po usmażeniu odkładamy na bok aby odpoczęła. Bób gotujemy do uzyskania miękkości, a następnie obieramy. Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka, mieszamy z groszkiem i podsmażamy aż kapusta zmięknie. Oddzielnie smażymy boczek i dodajemy do kapusty wraz z pokrojoną drobno polędwicą sopocką.
- Kapustę z dodatkami wykładamy na talerz, a na nią pokrojoną w plastry polędwicę wieprzową. Całość posypujemy pietruszką.
podziel się: