Gracjan Stawski: Tatar z Polędwicy Wołowej z Żółtkiem, Szczypiorkiem, Majonezem Truflowym, Czerwoną Cebulką i Boczniakami

Tatar z Polędwicy Wołowej z Żółtkiem, Szczypiorkiem, Majonezem Truflowym, Czerwoną Cebulką i Boczniakami
Tatar z Polędwicy Wołowej z Żółtkiem, Szczypiorkiem, Majonezem Truflowym, Czerwoną Cebulką i Boczniakami
  • Tatar z Polędwicy Wołowej z Żółtkiem, Szczypiorkiem, Majonezem Truflowym, Czerwoną Cebulką i Boczniakami
  • Składniki:
  • - 200 g polędwicy wołowej
  • - 1 żółtko
  • - Szczypiorek
  • - 1/2 szt. czerwonej cebuli
  • - 2 boczniaki
  • - Oliwa
  • - Sól
  • - Pieprz
  • - 1 całe jajko
  • - 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • - 150 ml oliwy
  • - 50 ml oliwy truflowej
  • - 1 łyżeczka soku z cytryny
  • - 1 łyżka octu winnego
  • Przygotowanie:
  • Najpierw przygotuj tatar. Ostrym nożem drobno posiekaj polędwicę wołową, a następnie dopraw ją sporą ilością soli i pieprzu. Dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj mięso, aż tatar nabierze błyszczącej konsystencji.
  • Aby przygotować majonez truflowy, umieść w wąskim pojemniku od blendera ręcznego całe jajko, musztardę, sól, pieprz, 150 ml oliwy oraz 50 ml oliwy truflowej. Dodaj sok z cytryny i ocet winny. Włóż blender do samego dna pojemnika i, nie unosząc go, blenduj na maksymalnej mocy. Gdy zauważysz, że składniki zaczynają się łączyć i tworzyć majonez, powoli unosząc blender, blenduj całą zawartość pojemnika, aż uzyskasz gładki, kremowy majonez.
  • Na środku talerza, przy pomocy metalowego ringu, ułóż tatar, formując go w okrąg. Na środku tatara zrób lekkie wgłębienie, w które następnie umieść żółtko. Na wierzchu tatara ułóż drobno posiekany szczypiorek. Za pomocą łyżki, przeciągnij wzór z majonezu truflowego na talerzu, formując kształt łezki. Na wzorku z majonezu ułóż usmażone na maśle boczniaki oraz drobno posiekaną czerwoną cebulkę.
podziel się:

Pozostałe wiadomości