Ewa Zachorska: Dzikie krewetki na dzikim ryżu

Dzikie krewetki na dzikim ryżu
Dzikie krewetki na dzikim ryżu
  • Dzikie krewetki na dzikim ryżu
  • Składniki:
  • - 2 dzikie krewetki
  • - 1 pomidor
  • - Gałązka kolendry
  • - 100 ml oleju
  • - Torebka dzikiego ryżu
  • - 3 plastry boczku
  • - Liście nasturcji do podania
  • - Pędy sosny do podania
  • - 50 ml gotowego wywaru z ryby
  • - 250 ml mleka
  • - 1 łyżka chrzanu
  • - Sól
  • - Łyżka czarnego kawioru
  • Przygotowanie:
  • Najpierw oczyść krewetki, zachowując ich pancerze. Pancerze podsmaż na patelni wraz z pokrojonym pomidorem, a następnie całość zblenduj i przetrzyj przez sito, aby uzyskać gładką konsystencję. Dodaj gotowy wywar rybny do powstałej mieszanki i odstaw do podania.
  • Ugotuj dziki ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie pokrój boczek w kostkę i podsmaż go na patelni, aż stanie się chrupiący. Gdy ryż będzie gotowy, wymieszaj go z podsmażonym boczkiem i odstaw do podania.
  • Krewetki przyrządź na parze w bambusowym naczyniu, gotując je przez około 3 minuty.
  • Podgrzej olej, ale nie doprowadzaj go do wrzenia. Dodaj całą gałązkę kolendry i zblenduj, a następnie przefiltruj przez gazę, aby uzyskać czysty, zielony olej.
  • Na talerzu ułóż łyżkę ryżu, na którym umieść krewetki. Na krewetkach ułóż łyżkę czarnego kawioru i udekoruj pędami sosny. Z boku talerza ułóż liście nasturcji, a całość dopełnij kilkoma kleksami sosu z wywaru oraz kilkoma kroplami zielonego oleju kolendrowego.
  • Danie podawaj od razu, aby zachować świeżość i pełnię smaków
podziel się:

Pozostałe wiadomości