Karolina Radzanowska: Makaron Ryżowy z Boczkiem i Warzywami w Sosie Kokosowym

Makaron Ryżowy z Boczkiem i Warzywami w Sosie Kokosowym
Makaron Ryżowy z Boczkiem i Warzywami w Sosie Kokosowym
  • Makaron Ryżowy z Boczkiem i Warzywami w Sosie Kokosowym
  • Składniki:
  • - 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • - 250 g boczku w kawałku
  • - 1 puszka mleczka kokosowego
  • - 4 łodygi trawy cytrynowej
  • - 20 g imbiru
  • - 4 liście kafiru
  • - 1 papryczka chili
  • - 1 szalotka
  • - Około 200 g groszku cukrowego
  • - Około 400 g młodego brokuła
  • - 1 czerwona papryka
  • Wykonanie:
  • Zacznij od pokrojenia boczku w kostkę i podsmażenia go na patelni. Gdy boczek zacznie się wytapiać, dodaj do niego szalotkę pokrojoną w drobną kostkę oraz czerwoną paprykę. Całość smaż, aż warzywa lekko zmiękną.
  • W międzyczasie przygotuj groszek cukrowy i brokuła. Oba warzywa blanszuj przez 3 minuty we wrzątku, a następnie szybko przenieś je do lodowatej wody, aby zatrzymać proces gotowania i zachować ich intensywny kolor.
  • Przygotuj sos kokosowy, umieszczając w garnku mleczko kokosowe, starty imbir, pokrojoną papryczkę chili oraz liście kafiru. Dopraw solą i pieprzem, a następnie gotuj na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
  • Makaron ryżowy namocz we wrzątku na kilka minut, aż zmięknie, a następnie odcedź.
  • W dużej misce lub na patelni wymieszaj makaron ryżowy z sosem kokosowym, dodaj brokuły, groszek cukrowy, czerwoną paprykę, boczek i szalotkę. Całość delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki równomiernie pokryły się sosem.
  • Danie podawaj udekorowane odłożonymi wcześniej skwarkami z boczku.
podziel się:

Pozostałe wiadomości