Barbara Tomkowiak: Przegrzebki na wywarze z krewetek z agrestem

Przegrzebki na wywarze z krewetek z agrestem
Przegrzebki na wywarze z krewetek z agrestem
  • Przegrzebki na wywarze z krewetek z agrestem
  • Składniki:
  • - 2 krewetki
  • - 1/2 cebuli
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 1 liść laurowy
  • - 2 ziarna ziela angielskiego
  • - 1 marchewka
  • - 1 pomidor
  • - 100 ml białego wina
  • - 2 przegrzebki
  • - 80 g agrestu
  • - Szczypta cukru
  • - Koperek
  • Wykonanie:
  • Krewetki dokładnie oczyść, pozostawiając pancerze i głowy. W rondlu rozgrzej odrobinę oliwy i dodaj pokrojony czosnek, cebulę, marchewkę oraz pomidora. Dodaj krewetki i podsmaż wszystko, aż składniki lekko się zrumienią. Następnie dodaj białe wino i zredukuj je, gotując na średnim ogniu. Gdy wino się zredukuje, dodaj wodę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość gotuj przez 8-10 minut. Po ugotowaniu zmiksuj wywar i przecedź przez sitko, aby uzyskać klarowny krem.
  • Agrest podsmaż na patelni z odrobiną cukru, aż lekko zmięknie, a następnie przecedź przez sitko, aby uzyskać gładką konsystencję.
  • Na rozgrzanej patelni ułóż przegrzebki i smaż je tylko z jednej strony przez około 30 sekund, aż się zrumienią.
  • Na talerzu rozlej przygotowany wywar z krewetek. Na nim ułóż usmażone przegrzebki. Danie udekoruj podsmażonym agrestem oraz świeżym koperkiem. Serwuj od razu.
podziel się:

Pozostałe wiadomości