- Przegrzebki na wywarze z krewetek z agrestem
- Składniki:
- - 2 krewetki
- - 1/2 cebuli
- - 1 ząbek czosnku
- - 1 liść laurowy
- - 2 ziarna ziela angielskiego
- - 1 marchewka
- - 1 pomidor
- - 100 ml białego wina
- - 2 przegrzebki
- - 80 g agrestu
- - Szczypta cukru
- - Koperek
- Wykonanie:
- Krewetki dokładnie oczyść, pozostawiając pancerze i głowy. W rondlu rozgrzej odrobinę oliwy i dodaj pokrojony czosnek, cebulę, marchewkę oraz pomidora. Dodaj krewetki i podsmaż wszystko, aż składniki lekko się zrumienią. Następnie dodaj białe wino i zredukuj je, gotując na średnim ogniu. Gdy wino się zredukuje, dodaj wodę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość gotuj przez 8-10 minut. Po ugotowaniu zmiksuj wywar i przecedź przez sitko, aby uzyskać klarowny krem.
- Agrest podsmaż na patelni z odrobiną cukru, aż lekko zmięknie, a następnie przecedź przez sitko, aby uzyskać gładką konsystencję.
- Na rozgrzanej patelni ułóż przegrzebki i smaż je tylko z jednej strony przez około 30 sekund, aż się zrumienią.
- Na talerzu rozlej przygotowany wywar z krewetek. Na nim ułóż usmażone przegrzebki. Danie udekoruj podsmażonym agrestem oraz świeżym koperkiem. Serwuj od razu.
podziel się: