Jakub Kurzep: Przepis na Krewetkową Esencję

Krewetkowa Esencja
Krewetkowa Esencja
  • Przepis na Krewetkową Esencję
  • Składniki:
  • ·        4 krewetki carabineros
  • ·        6 krewetek argentyńskich
  • ·        1 pęczek selera naciowego
  • ·        3 marchewki
  • ·        3 cebule
  • ·        2 pietruszki
  • ·        1 główka czosnku
  • ·        1 pęczek świeżej kolendry
  • ·        1 cytryna
  • ·        1 kostka masła
  • ·        100 ml białego wina
  • ·        Lecytyna sojowa
  • ·        Kawior
  • ·        Sól
  • Przygotowanie:
  • Zacznij od przygotowania esencji.Krewetki carabineros i argentyńskie obierz z pancerzy,usuwając jelita.Głowy oraz pozostałe pancerze wraz z dwoma ząbkami czosnku przesmaż na roztopionym maśle.Dodaj pokrojone w większe kawałki warzywa:seler naciowy,marchewkę,cebulę i pietruszkę.Dopraw solą i chwilę podsmaż,aby warzywa zmiękły i puściły soki.Zalej całość białym winem i wodą (około 120 ml).Dodaj odrobinę soku z cytryny,aby podkreślić smak. Gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut.
  • Gotowy wywar przelej do blendera kielichowego.Dodaj wcześniej usmażone głowy krewetek i zblenduj wszystko na gładką masę.Przecedź powstały sos przez sito,aby usunąć wszelkie grudki.Jeśli sos jest zbyt rzadki,możesz go odrobinę zredukować na patelni.
  • Teraz zajmijmy się samym sosem.Dodaj do niego niewielką ilość lecytyny sojowej.Blendując na najwyższych obrotach, stopniowo napowietrzaj sos,aż uzyska konsystencję delikatnej pianki.
  • W międzyczasie na patelni rozgrzej masło.Smaż krewetki przez około 80 sekund z każdej strony,doprawiając solą.
  • Na głębokim talerzu ułóż po dwie krewetki:jedną carabineros i jedną argentyńską.Polej je przygotowanym wcześniej sosem.Na wierzchu każdej krewetki umieść łyżeczkę kawioru i delikatnie posyp pianką z sosu.Całość udekoruj świeżymi listkami kolendry.
podziel się:

Pozostałe wiadomości