- Rolada z polędwiczki wieprzowej z puree z dyni i białym szparagiem
- Składniki:
- - Polędwiczka wieprzowa
- - 100 g dyni
- - 3-4 białe szparagi
- - Sól
- - Pieprz
- - Słodka papryka
- - 50 ml mleka
- - 30 ml śmietany
- - 20 g masła
- Przygotowanie:
- Szparagi obierz i pokrój na kawałki o długości około 10 cm. Gotuj je do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem mleka.
- Polędwiczkę lekko rozbij tłuczkiem z obu stron. Następnie zawijaj w nią podgotowane szparagi. Całość podsmaż na oliwie z dodatkiem masła, bastując mięso, czyli polewając je gorącym tłuszczem podczas smażenia, i dopraw do smaku. Tak przygotowane polędwiczki przełóż do piekarnika i piecz przez 10-15 minut.
- Dynię ugotuj do miękkości, a następnie zblenduj z masłem i śmietaną. Dopraw puree solą, pieprzem i słodką papryką do smaku.
- Podawaj roladę z polędwiczki wieprzowej z puree z dyni i białymi szparagami.
podziel się: