Emilia Gramsa: Rolada z polędwiczki wieprzowej z puree z dyni i białym szparagiem

Rolada z polędwiczki wieprzowej z puree z dyni i białym szparagiem
Rolada z polędwiczki wieprzowej z puree z dyni i białym szparagiem
  • Rolada z polędwiczki wieprzowej z puree z dyni i białym szparagiem
  • Składniki:
  • - Polędwiczka wieprzowa
  • - 100 g dyni
  • - 3-4 białe szparagi
  • - Sól
  • - Pieprz
  • - Słodka papryka
  • - 50 ml mleka
  • - 30 ml śmietany
  • - 20 g masła
  • Przygotowanie:
  • Szparagi obierz i pokrój na kawałki o długości około 10 cm. Gotuj je do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem mleka.
  • Polędwiczkę lekko rozbij tłuczkiem z obu stron. Następnie zawijaj w nią podgotowane szparagi. Całość podsmaż na oliwie z dodatkiem masła, bastując mięso, czyli polewając je gorącym tłuszczem podczas smażenia, i dopraw do smaku. Tak przygotowane polędwiczki przełóż do piekarnika i piecz przez 10-15 minut.
  • Dynię ugotuj do miękkości, a następnie zblenduj z masłem i śmietaną. Dopraw puree solą, pieprzem i słodką papryką do smaku.
  • Podawaj roladę z polędwiczki wieprzowej z puree z dyni i białymi szparagami.
podziel się:

Pozostałe wiadomości