Agnieszka Kawęcka/Emilia Gramsa: Pierogi z kaszanką, pianką chrzanową oraz karmelizowaną cebulą i morelami
Olga Michałkiewicz/Antoni Świerczyński: Kaszanka na cieście francuskim z pieczarkami w glazurze miowowo-sojowej
Ryszard Barszczewski/Juliac Cichocka: Kaszanka z bobem i chutney z czerwonej cebuli i wędzonej śliwki
Sebastian Słomczyński: Przepiórkę pieczona w czerwonym winie z ziołami i bukietem warzyw oraz dodatkiem sosu berneńskiego
Melania Modzelewska: Przepiórka pieczona z gruszkami i boczkiem z puree z topinamburu i karmelizowanymi morelami
Adrian Królikowski: Polędwica wołowa z puree z topinamburu z gorzką czekoladą i sosem na bazie owoców leśnych
Łosoś w cieście francuskim, przepyszne pierogi? Czy może tradycyjnie przyrządzony karp? Co podasz na swoim stole wigilijnym? Każda drużyna świątecznej, rodzinnej rywalizacji musiała w drugiej konkurencji zaserwować aż cztery wigilijne dania; w tym dwa z użyciem ryb! Jak bardzo pyszne są to przepisy przekonajcie się sami.
Sernik czy makowiec? Upiecz oba! Poznajcie przepisy z świątecznego odcinka!Czterech najlepszych uczestników 12. edycj zmierzyło się w pojedynku na świąteczne ciasta, czyli makowce i serniki.