- Tatar z Prażoną Kaszą Gryczaną
- Składniki:
- - 100 g polędwicy wołowej
- - 25 g kaszy gryczanej
- - 1 łyżeczka zielonego pieprzu
- - Cebulka dymka (biała część)
- - Sól i pieprz do smaku
- - 1 żółtko
- - 1 łyżka oleju rzepakowego
- - Cebulka perłowa (około 6 sztuk)
- Sos majonezowy:
- - 1 jajko
- - 1 łyżka musztardy chrzanowej
- - 100 ml oleju
- - Szczypta pieprzu
- - Sok z połowy cytryny
- Przygotowanie:
- Najpierw drobno posiekaj polędwicę wołową. Do mięsa dodaj posiekany zielony pieprz oraz bardzo drobno pokrojoną białą część cebulki dymki. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wszystko wymieszaj.
- Kaszę gryczaną wysyp na rozgrzaną patelnię i praż przez 2-3 minuty, aż zacznie lekko podskakiwać. Połowę prażonej kaszy dodaj do mięsa, a drugą połowę odłóż na później do dekoracji.
- Jeżyny delikatnie podsmaż na patelni, aż będą lekko miękkie, następnie odstaw je na bok do dekoracji.
- Aby przygotować sos majonezowy, wbij całe jajko do wysokiego naczynia, dodaj olej, musztardę chrzanową, sok z cytryny, sól i pieprz. Blenduj na najniższej pozycji, zaczynając od dna naczynia. Początkowo nie ruszaj blenderem przez dłuższą chwilę, a następnie powoli poruszaj nim w górę i dół, aż uzyskasz gładką, jednolitą konsystencję.
- Ułóż tatar w ringu na talerzu, posyp go resztą prażonej kaszy gryczanej. Na wierzchu zrób kropki z sosu majonezowego, a następnie udekoruj cebulką perłową i jeżynami.
podziel się: