Ewa Zachorska: Tatar z Prażoną Kaszą Gryczaną

Tatar z Prażoną Kaszą Gryczaną
Tatar z Prażoną Kaszą Gryczaną
  • Tatar z Prażoną Kaszą Gryczaną
  • Składniki:
  • - 100 g polędwicy wołowej
  • - 25 g kaszy gryczanej
  • - 1 łyżeczka zielonego pieprzu
  • - Cebulka dymka (biała część)
  • - Sól i pieprz do smaku
  • - 1 żółtko
  • - 1 łyżka oleju rzepakowego
  • - Cebulka perłowa (około 6 sztuk)
  • Sos majonezowy:
  • - 1 jajko
  • - 1 łyżka musztardy chrzanowej
  • - 100 ml oleju
  • - Szczypta pieprzu
  • - Sok z połowy cytryny
  • Przygotowanie:
  • Najpierw drobno posiekaj polędwicę wołową. Do mięsa dodaj posiekany zielony pieprz oraz bardzo drobno pokrojoną białą część cebulki dymki. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wszystko wymieszaj.
  • Kaszę gryczaną wysyp na rozgrzaną patelnię i praż przez 2-3 minuty, aż zacznie lekko podskakiwać. Połowę prażonej kaszy dodaj do mięsa, a drugą połowę odłóż na później do dekoracji.
  • Jeżyny delikatnie podsmaż na patelni, aż będą lekko miękkie, następnie odstaw je na bok do dekoracji.
  • Aby przygotować sos majonezowy, wbij całe jajko do wysokiego naczynia, dodaj olej, musztardę chrzanową, sok z cytryny, sól i pieprz. Blenduj na najniższej pozycji, zaczynając od dna naczynia. Początkowo nie ruszaj blenderem przez dłuższą chwilę, a następnie powoli poruszaj nim w górę i dół, aż uzyskasz gładką, jednolitą konsystencję.
  • Ułóż tatar w ringu na talerzu, posyp go resztą prażonej kaszy gryczanej. Na wierzchu zrób kropki z sosu majonezowego, a następnie udekoruj cebulką perłową i jeżynami.
podziel się:

Pozostałe wiadomości