- Comber z sarny z puree borowikowym, kaszą gryczaną i prażonymi jabłkami
- Składniki:
- - 500 g borowików
- - 2 szalotki
- - 100 g kaszy gryczanej
- - 2 jabłka
- - 2 ząbki czosnku
- - Masło
- - Olej
- - Śmietanka
- - Sól, pieprz
- - Rozmaryn, tymianek
- - Cynamon, cukier
- Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania combra z sarny. Podziel mięso na trzy równe części, przypraw solą, pieprzem oraz odrobiną tymianku i rozmarynu, a następnie odstaw do zamarynowania.
- Szalotki drobno posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj oczyszczone i pokrojone borowiki. Duś, aż zmiękną. Dopraw do smaku solą, pieprzem, a na koniec dodaj śmietankę. Po zagotowaniu zmiksuj na gładkie puree.
- Kaszę gryczaną ugotuj na sypko według instrukcji na opakowaniu, a następnie dopraw solą i pieprzem.
- Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę i duś na maśle z dodatkiem cukru, dopraw cynamonem i odrobiną tymianku, aż zmiękną i nabiorą złocistego koloru.
- Przed smażeniem mięsa, oczyść comber z przypraw. Na rozgrzanym oleju smaż mięso na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj do patelni gałązki rozmarynu, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz masło. Bastuj mięso (polewaj masłem), aby uzyskać soczysty smak i aromat.
- Podawaj comber z puree z borowików, sypką kaszą gryczaną i prażonymi jabłkami.