Ewelina Matrejek: Comber z sarny z puree borowikowym, kaszą gryczaną i prażonymi jabłkami

Ewelina Matrejek: Comber z sarny z puree borowikowym, kaszą gryczaną i prażonymi jabłkami
Ewelina Matrejek: Comber z sarny z puree borowikowym, kaszą gryczaną i prażonymi jabłkami
  • Comber z sarny z puree borowikowym, kaszą gryczaną i prażonymi jabłkami
  • Składniki:
  • - 500 g borowików
  • - 2 szalotki
  • - 100 g kaszy gryczanej
  • - 2 jabłka
  • - 2 ząbki czosnku
  • - Masło
  • - Olej
  • - Śmietanka
  • - Sól, pieprz
  • - Rozmaryn, tymianek
  • - Cynamon, cukier
  • Przygotowanie:
  • Zacznij od przygotowania combra z sarny. Podziel mięso na trzy równe części, przypraw solą, pieprzem oraz odrobiną tymianku i rozmarynu, a następnie odstaw do zamarynowania.
  • Szalotki drobno posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj oczyszczone i pokrojone borowiki. Duś, aż zmiękną. Dopraw do smaku solą, pieprzem, a na koniec dodaj śmietankę. Po zagotowaniu zmiksuj na gładkie puree.
  • Kaszę gryczaną ugotuj na sypko według instrukcji na opakowaniu, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  • Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę i duś na maśle z dodatkiem cukru, dopraw cynamonem i odrobiną tymianku, aż zmiękną i nabiorą złocistego koloru.
  • Przed smażeniem mięsa, oczyść comber z przypraw. Na rozgrzanym oleju smaż mięso na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj do patelni gałązki rozmarynu, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz masło. Bastuj mięso (polewaj masłem), aby uzyskać soczysty smak i aromat.
  • Podawaj comber z puree z borowików, sypką kaszą gryczaną i prażonymi jabłkami.