Julia Cichocka: PRZEGRZEBKI MARINATO I MARYNOWANE POMIDORY

PRZEGRZEBKI MARINATO I MARYNOWANE POMIDORY
PRZEGRZEBKI MARINATO I MARYNOWANE POMIDORY
  • PRZEGRZEBKI MARINATO I MARYNOWANE POMIDORY
  • Składniki na przegrzebki:
  •   •      8 świeżych przegrzebków (oczyszczonych)
  •   •      2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  •   •      Szczypta soli morskiej
  •   •      Świeżo mielony czarny pieprz
  •   •      Skórka z 1 cytryny
  •   •      Sok z połowy cytryny
  •   •      Sok z połowy limonki
  •   •      1 mała papryczka chili (drobno posiekana, opcjonalnie)
  •   •      6 listków mięty
  •   •      4 listki kolendry
  •   •      2 gałązki świeżego tymianku (same listki)
  •   •      Świeża kolendra lub pietruszka (posiekana, do dekoracji)
  • Składniki na marynowane pomidory:
  •   •      4-6 pomidorów
  •   •      Łyżka cukru
  •   •      Parę listków mięty
  •   •      2 gałązki tymianku
  •   •      Łyżeczka soli
  •   •      3 łyżki octu z czerwonego wina
  • Przygotowanie przegrzebków:
  • Oczyść przegrzebki i osusz je ręcznikiem papierowym, po czym pokrój na drobną kostkę. W misce połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny, sok z limonki, skórkę z cytryny, chili, tymianek i posiekane listki mięty. Dopraw przegrzebki solą morską i pieprzem, a następnie delikatnie obtocz je w przygotowanej marynacie. Pozostaw na około 10-15 minut, aby smaki się przegryzły. Przegrzebki możesz podać na surowo, z odrobiną marynaty na wierzchu, lub delikatnie obsmażyć przez 1-2 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni, aby zachowały miękkość w środku.
  • Przygotowanie marynowanych pomidorów:
  • Pomidory obierz ze skórki, pokrój w łódeczki, usuwając gniazda nasienne, tak aby została tylko twarda część. W misce wymieszaj ocet z czerwonego wina, cukier, sól, listki mięty i tymianku oraz sok z przekrojonych pomidorów. Włóż pomidory do marynaty, delikatnie wymieszaj, aby każdy plaster pomidora został pokryty marynatą. Odstaw na 20-30 minut, aby pomidory przejęły smak.
  • Przegrzebki ułóż w małych miseczkach, a na wierzch połóż parę kawałków marynowanych pomidorów. Udekoruj listkami mięty i posiekaną kolendrą lub pietruszką. Przed podaniem skrop wszystko oliwą z oliwek extra virgin i odrobiną soku z cytryny.
podziel się:

Pozostałe wiadomości