- Monoporcja na brownie z pomarańczą, chrupką migdałową, żelką pomarańczową i musem cynamonowo-kardamonowym
- Składniki:
- Brownie:
- - 120 g masła
- - 120 g czekolady
- - 80 g żółtek
- - 30 g białek
- - 80 g mąki
- - 160 g cukru
- - Cukier pomarańczowy
- - Skórka z jednej pomarańczy
- Żelka pomarańczowa:
- - 2 pomarańcze
- - Sok z cytryny
- - Ultratex
- Chrupka:
- - 4 łyżki płatków migdałowych
- - 4 łyżki chrupki
- - 15 g oleju
- - 30 g białej czekolady
- Mus cynamonowo-kardamonowy:
- - 230 g białej czekolady
- - 100 g śmietanki 33%
- - 200 g śmietanki 33%
- - 4 g żelatyny
- - 20 g wody
- - Cynamon i kardamon do smaku
- Wykonanie:
- Brownie:
- Rozpocznij od rozpuszczenia masła i czekolady w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, mieszając, aż powstanie gładka masa. W osobnej misie ubij żółtka, białka i cukier na puszystą, jasną masę. Dodaj do niej przesianą mąkę oraz rozpuszczoną masę czekoladową, delikatnie mieszając, aż składniki się połączą. Na koniec dodaj cukier pomarańczowy i skórkę z pomarańczy, delikatnie wmieszaj. Wylej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut. Po upieczeniu odstaw do ostudzenia, a następnie wykrój krążki o odpowiednim rozmiarze, pasujące do formy na monoporcje.
- Żelka pomarańczowa:
- Obierz pomarańcze i wyfiletuj je, usuwając błony. Z pozostałości wyciśnij sok i zblenduj filetowane pomarańcze z sokiem. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, a następnie miksując, dodawaj ultratex w takiej ilości, aby uzyskać konsystencję kisielu. Przelej żelkę do silikonowych foremek o odpowiednim rozmiarze i zamroź.
- Chrupka:
- Roztop białą czekoladę z olejem, mieszając, aż składniki się połączą. Dodaj do mieszanki płatki migdałowe oraz chrupki, tworząc jednolitą masę. Rozłóż ją równomiernie na wyciętych spodach brownie i schłodź w lodówce, aby masa stwardniała.
- Mus cynamonowo-kardamonowy:
- Zacznij od namoczenia żelatyny w zimnej wodzie, aby napęczniała. Następnie podgrzej 100 g śmietanki z cynamonem i kardamonem do temperatury 80°C. Gorącą śmietanką zalej białą czekoladę i odczekaj chwilę, aż czekolada się rozpuści. Dodaj napęczniałą żelatynę i całość zblenduj na gładką masę. Przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni masy, i schłodź do temperatury 36°C. Ubij pozostałe 200 g śmietanki do konsystencji 3/4 (śmietanka powinna być lekko gęsta, ale nadal płynna) i delikatnie połącz z ostudzoną masą czekoladową.
- Składanie monoporcji:
- Do wybranej formy na monoporcje nałóż warstwę musu cynamonowo-kardamonowego. W środku zatop zamrożoną żelkę pomarańczową. Na wierzch delikatnie nałóż krążek brownie z chrupką migdałową, lekko dociskając. Całość zamroź, aż monoporcje będą solidnie zmrożone. Przed podaniem możesz je wykończyć zamszem w spreju lub innymi dekoracjami według uznania.
- Monoporcje podawaj mocno schłodzone, najlepiej wyjęte z zamrażarki na kilka minut przed podaniem.
podziel się: