- ŚWIEŻA DORADA
- • 2 duże dorady
- • 1 dojrzały melon galia
- • 2 grejpfruty różowe
- • 150 ml soku z cytryny
- • 2 cytryny
- • Kilka gałązek świeżego oregano
- • 3,7 g agaru
- • Sól, cukier, miód
- Przygotowanie:
- Do rondla wlej 150 ml soku z cytryny, 50 ml wody i dodaj pół łyżki cukru, a następnie wsyp agar. Podgrzewaj na małym ogniu, aż zacznie się gotować, a agar się rozpuści. Gotuj przez 2 minuty, po czym schłódź galaretkę w lodówce lub za pomocą ciekłego azotu. Zblenduj z listkami oregano, aż powstanie gładki żel. Przechowuj w rękawie cukierniczym w lodówce.
- Obierz melon, ¾ zblenduj z sokiem z cytryny i miodem, po czym zamroź i skrob powierzchnię, tworząc granitę. Pozostałą część melona pokrój w kostkę i skrop cytryną.
- Obierz grejpfruty, usuwając białą otoczkę. Wyfiletuj owoce i pokrój segmenty w małe kawałki.
- Filet z dorady pokrój na cienkie plastry i posyp solą.
- Na talerz wyłóż 3 plastry dorady,obok ryby wyłóż po łyżeczce pokrojonego w kostkę melona oraz kilka cząstek grejpfruta. Na doradę wyciśnij mała ilość żelu cytrynowego z oregano i posyp granitą z melona.
podziel się: