Jakub Kurzep: ŚWIEŻA DORADA

ŚWIEŻA DORADA
ŚWIEŻA DORADA
  • ŚWIEŻA DORADA
  •   •      2 duże dorady
  •   •      1 dojrzały melon galia
  •   •      2 grejpfruty różowe
  •   •      150 ml soku z cytryny
  •   •      2 cytryny
  •   •      Kilka gałązek świeżego oregano
  •   •      3,7 g agaru
  •   •      Sól, cukier, miód
  • Przygotowanie:
  • Do rondla wlej 150 ml soku z cytryny, 50 ml wody i dodaj pół łyżki cukru, a następnie wsyp agar. Podgrzewaj na małym ogniu, aż zacznie się gotować, a agar się rozpuści. Gotuj przez 2 minuty, po czym schłódź galaretkę w lodówce lub za pomocą ciekłego azotu. Zblenduj z listkami oregano, aż powstanie gładki żel. Przechowuj w rękawie cukierniczym w lodówce.
  • Obierz melon, ¾ zblenduj z sokiem z cytryny i miodem, po czym zamroź i skrob powierzchnię, tworząc granitę. Pozostałą część melona pokrój w kostkę i skrop cytryną.
  • Obierz grejpfruty, usuwając białą otoczkę. Wyfiletuj owoce i pokrój segmenty w małe kawałki.
  • Filet z dorady pokrój na cienkie plastry i posyp solą.
  • Na talerz wyłóż 3 plastry dorady,obok ryby wyłóż po łyżeczce pokrojonego w kostkę melona oraz kilka cząstek grejpfruta. Na doradę wyciśnij mała ilość żelu cytrynowego z oregano i posyp granitą z melona.
podziel się:

Pozostałe wiadomości