Adrian Królikowski:GRILLOWANE LANGUSTYNKI W SOSIE NA BAZIE WYWARU Z LANGUSTYNEK Z MARYNOWANYMI WINOGRONAMI

GRILLOWANE LANGUSTYNKI W SOSIE NA BAZIE WYWARU Z LANGUSTYNEK Z MARYNOWANYMI WINOGRONAMI
GRILLOWANE LANGUSTYNKI W SOSIE NA BAZIE WYWARU Z LANGUSTYNEK Z MARYNOWANYMI WINOGRONAMI
  • GRILLOWANE LANGUSTYNKI W SOSIE NA BAZIE WYWARU Z LANGUSTYNEK Z MARYNOWANYMI WINOGRONAMI
  • Składniki:
  •   •      7 langustynek
  •   •      75 g masła
  •   •      150 ml białego wina
  •   •      Oliwa z oliwek
  •   •      Cytryna
  •   •      100 ml przecieru pomidorowego
  •   •      Sól, pieprz
  •   •      Mięta
  • Przygotowanie:
  • Obierz langustynki, oddzielając głowy i pancerze. W garnku rozgrzej oliwę z 25 g masła, a następnie dodaj pancerze. Smaż je przez kilka minut, aż się skarmelizują, po czym dodaj wino i poczekaj, aż odparuje. Następnie dolej tyle wody, by ledwie przykrywała pancerze. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Zblenduj całość wraz z pancerzami, a potem przecedź przez gazę do drugiego garnka, aby uzyskać wywar.
  • Langustynki oczyść z jelita, umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
  • Winogrona przekrój na pół, wrzuć do miski i skrop oliwą oraz sokiem z cytryny. Dodaj odrobinę soli i posiekaną miętę, po czym delikatnie wymieszaj.
  • Do wywaru dodaj przecier pomidorowy i zredukuj go o 80%. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zdejmij sos z ognia i dodaj resztę zimnego masła, mieszając, aby powstała emulsja.
  • Langustynki oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą, a następnie grilluj na rozgrzanej patelni po około 30 sekund z każdej strony.
  • Na talerzu rozprowadź łyżkę sosu, ułóż zgrillowane langustynki, a obok połóż marynowane winogrona.
podziel się:

Pozostałe wiadomości