Szarlotka - przepis Jakuba Kurzepa na idealne ciasto, prosto z 9. odcinka ''MasterChefa''

Szarlotka to ciasto uwielbiane przez wiele osób, jednak nie jest łatwo je zrobić. Mamy przepis na idealną szarlotkę, prosto z 9. odcinka ''MasterChefa''. Zobaczcie, jak ją zrobić.

Szarlotka jest ciastem, które uwielbiają Polacy, jednak nie jest tak łatwo je zrobić. Przy tym deserze należy uważać na dobór proporcji i czas przyrządzania. Jeśli nie jesteście pewni, czy dobrze robicie szarlotkę, to mamy dla was przepis, prosto z 9. odcinka ''MasterChefa''!

Szarlotka - przepis Jakuba, prosto z 9. odcinka ''MasterChefa''. Jak ją przyrządzić?

Jakub zachwycił swoją wersją szarlotki, a samo wykonanie ciasta zostało bardzo docenione. Mamy dla was przepis prosto od niego.

  • Szarlotka na kruchym spodzie z kruszonką, jabłkami i rabarbarem, flambowane brandy z lodami waniliowymi
  • Składniki:
  • Szarlotka:
  • 1 kg mąki tortowej
  • 1 kg mąki krupczatka
  • 2 jaja
  • 400 g masła
  • 200 g cukier puder
  • 6-7 dużych jabłek
  • 2-3 średniej wielkości gałązki rabarbaru
  • 50 mL brandy
  • 1 cytryna
  • Cynamon
  • 50-100 g cukier kryształ
  • Lody
  • 250 mL mleko
  • 100 mL śmietanka
  • 6 żółtek
  • Pasta waniliowa
  • 100 g białej czekolady
  • 50 mL ajerkoniaku
  • Ciekły azot lub zamrażarka z temp. Do -24 C
  • Przygotowanie:
  • Do miski wsyp 300 g mąki tortowej, 200 g pokrojonego zimnego masła, 100 g cukru pudu oraz 1 żółtko. Wszystko dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Wylep spód formy 25 cm x 20 cm ciastem o grubości 1-1.5 cm; schowaj do zamrażalnika na 10 min, po tym czasie wyciągnij z lodówki i piecz w 180 C do zarumienienia
  • W miedzy czasie na tarce zetrzyj jabłka (na grubych oczkach), rabarbar obierz i pokrój w grupą kostkę. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż na niej jabłka z cynamonem i cukrem (ilość cukry zależy od kwaśności jabłek i twoich upodobań), po chwili dodaj sok z połowy cytryny by jabłka nie zrobiły się brązowe. Teraz dodaj rabarbar i brandy, podpal całość palnikiem; flambiruj aż zniknie płomień. Następnie wyłóz jabłka na podpieczony spód i włóż do piekarnika na kolejne 10 min.
  • W tym czasie przygotuj kruszonkę, do misy wsyp na oko 150 g mąki tortowej oraz 50 g mąki krupczatki, jedno żółtko oraz 80 g cukru pudru, dodaj 60-70 g masła. Dodaj więcej mąki jeśli kruszona jest zbyt lepka, lub więcej masła jeśli jest za sucha. Pokrusz i schowaj do zamrażalnika na kilka minut. Po tym czasie wyciągnij z lodówki, wyciągnij ciasto z piekarnika posyp kruszonką i piecz dalej aż kruszonka się zarumieni. Gotowe, ostudzoną szarlotkę posyp szczodrze cukrem pudrem.
  • Do przygotowania lodów wykorzystaj sos angles. Do rondla wlej mleko ze śmetanką oraz dodaj pokruszoną białą czekolade i paste waniliową. Do średniej miski wbij 6 żółtek, dodaj do nich odronine ciepłego płynu by je zachartować, nastepnie przelej mase żółtek do rondla z mlekiem śmietanką i biała czekoladą. Gotuj na małym ogniu do widocznego zgęstnienia. Teraz przecedź przez sito i przelej do miksera zacnij miksować na średnich obrotach, dodaj ajerkoniak i zacznij dodawac ciekły azot lub wstaw wychłodzoną ciecz do zamrażąlnika do zamrożenia.
  • Wydawka:
  • Na płaskim talerzu połóż kwadrat szarlotki, obok ułóż gałkę lodów która może być położona na kruszonce lub prażonych płatkach migdałów. Smacznego!
podziel się:

Pozostałe wiadomości