Melania Modzelewska: Soczyste Kawałki Kurczaka z Guacahummusem, Tabbouleh z Meksykańskim Twisttem i Marynowaną Sałatką z Marchewki

Soczyste Kawałki Kurczaka z Guacahummusem, Tabbouleh z Meksykańskim Twisttem i Marynowaną Sałatką z Marchewki
Soczyste Kawałki Kurczaka z Guacahummusem, Tabbouleh z Meksykańskim Twisttem i Marynowaną Sałatką z Marchewki
  • Soczyste Kawałki Kurczaka z Guacahummusem, Tabbouleh z Meksykańskim Twisttem i Marynowaną Sałatką z Marchewki
  • Składniki:
  • Soczyste kawałki kurczaka:
  • - Udka i piersi z kurczaka
  • - Oliwa
  • - Czosnek
  • - Zatar
  • - Sumak
  • - Sól i pieprz
  • Guacahummus:
  • - Ciecierzyca z puszki Dawtona
  • - Awokado
  • - Pasta tahini
  • - Oliwa
  • - Cytryna
  • - Czosnek
  • - Sól
  • Tabbouleh z meksykańskim twistem:
  • - Kuskus
  • - Świeże zioła (mięta, kolendra, bazylia)
  • - Cebula
  • - Pomidor
  • - Fasola czarna Dawtona
  • - Kukurydza Dawtona
  • - Oliwa
  • - Cytryna
  • Marynowana sałatka z marchewki:
  • - Marchew
  • - Ocet winny
  • - Cukier
  • - Rodzynki
  • - Suszone morele
  • - Cynamon
  • - Sól i pieprz
  • Przygotowanie:
  • Soczyste kawałki kurczaka:
  • Rozpocznij od przygotowania marynaty, mieszając oliwę, posiekany czosnek, zatar, sumak oraz sól i pieprz. Pokrój kurczaka na równomierne kawałki i zanurz w przygotowanej marynacie. Odstaw do lodówki, aby mięso przeszło smakami. Po zakończeniu marynowania, rozgrzej patelnię na średnim ogniu i smaż kawałki kurczaka, aż się ładnie zarumienią i będą soczyste w środku.
  • Guacahummus: 
  • Wszystkie składniki, czyli ciecierzycę, awokado, pastę tahini, oliwę, sok z cytryny, czosnek oraz sól, umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj lodowatą wodę, aby uzyskać kremową konsystencję.
  • Tabbouleh z meksykańskim twistem:
  • Przygotuj kuskus według instrukcji na opakowaniu. Możesz użyć wrzącego bulionu warzywnego zamiast wody, aby nadać kuskusowi więcej smaku. Drobno posiekaj świeże zioła i dodaj je do gotowego kuskusu, pamiętając, że zioła powinny dominować w tej sałatce. Następnie dodaj posiekaną cebulę, pomidora oraz przepłukaną fasolę i kukurydzę z puszki. Całość skrop oliwą, sokiem z cytryny, dopraw solą, pieprzem oraz zatarem. Dokładnie wymieszaj, aby smaki się połączyły.
  • Marynowana sałatka z marchewki:
  • W garnku przygotuj zalewę do marynowania, łącząc ocet winny, cukier oraz sól. Możesz dodać korę cynamonu oraz goździki dla dodatkowego aromatu. Marchewkę obierz, a następnie przy pomocy obieraczki przygotuj z niej grube wstążki. Zalej marchewkę gorącą zalewą i odstaw na jakiś czas, aby się zamarynowała. W międzyczasie namocz rodzynki oraz posiekane morele. Gdy marchewka będzie gotowa, odlej zalewę, dodaj suszone owoce i obficie dopraw cynamonem, solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Podanie tego zestawu potraw gwarantuje wyjątkowe doznania smakowe, łącząc soczystość kurczaka, kremową konsystencję guacahummusu, świeżość i ziołowy aromat tabbouleh oraz słodko-pikantną nutę marynowanej sałatki z marchewki.
podziel się:

Pozostałe wiadomości