Adrian Królikowski: TRYBOWANY COMBER JAGNIĘCY NA SOSIE NA BAZIE WYWARU Z KOŚCI JAGNIĘCYCH ORAZ UBIJANA FETA

TRYBOWANY COMBER JAGNIĘCY NA SOSIE NA BAZIE WYWARU Z KOŚCI JAGNIĘCYCH ORAZ UBIJANA FETA
TRYBOWANY COMBER JAGNIĘCY NA SOSIE NA BAZIE WYWARU Z KOŚCI JAGNIĘCYCH ORAZ UBIJANA FETA
  • TRYBOWANY COMBER JAGNIĘCY NA SOSIE NA BAZIE WYWARU Z KOŚCI JAGNIĘCYCH ORAZ UBIJANA FETA
  • Składniki:
  •   •      Comber jagnięcy
  •   •      50 g masła
  •   •      150 ml białego wina
  •   •      200 g sera feta
  •   •      100 ml śmietanki
  •   •      Mięta
  •   •      Sól, pieprz
  •   •      Cytryna
  •   •      Oliwa z oliwek
  •   •      Rozmaryn
  •   •      2 ząbki czosnku
  • Przygotowanie:
  • Trybuj comber jagnięcy, oddzielając mięso od kości. W garnku rozgrzej oliwę i obsmaż kości z każdej strony, aż się zrumienią. Następnie zalej je białym winem i czekaj, aż płyn prawie całkowicie odparuje. Dodaj 200 ml wody, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.
  • Comber oczyść z błon, natrzyj solą, a na wierzchu ułóż gałązkę rozmarynu oraz posiekany czosnek. Zawiń mięso w folię spożywczą i odstaw na pół godziny do lodówki.
  • W międzyczasie przygotuj ubijaną fetę. Wrzuć fetę do blendera, dodaj śmietankę, wyciśnięty sok z połowy cytryny oraz szczyptę soli. Blenduj całość, aż uzyskasz puszystą konsystencję. Na koniec dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj posiekaną miętę i ponownie wymieszaj.
  • Po 30 minutach odcedź wywar jagnięcy, zredukuj go o 80%, dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i wmieszaj masło, aż sos stanie się jednolity i delikatny.
  • Wyjmij comber z folii i obsmaż na rozgrzanej patelni przez około minutę z każdej strony. Dodaj masło, rozgnieciony ząbek czosnku i rozmaryn, a następnie bastuj mięso na patelni przez kolejną minutę. Odstaw, aby odpoczęło.
  • Na talerzu ułóż łyżką ubijaną fetę, obok niej połóż comber i polej go sosem z wywaru.
podziel się:

Pozostałe wiadomości