- GRECKA OŚMIORNICA
- • 7 macek ośmiornicy
- • 5 cytryn
- • 2 puszki białej fasoli
- • 2 marchewki
- • 5 cebul
- • 2 ząbki czosnku
- • 2 łyżki kwaśnej śmietany
- • 2 cukinie
- • Oliwa z oliwek
- • Ziele angielskie, czarny pieprz, liść laurowy, sól
- Przygotowanie:
- Do rondla z zimną wodą dodaj liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, oraz 2 cebule w całości (nieobrane). Dopraw solą. Gdy wywar zacznie się gotować, zanurz macki ośmiornicy, wkładając je i wyciągając kilkukrotnie, aż się skręcą. Gotuj ośmiornicę przez 45-60 minut, sprawdzając miękkość widelcem.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojone marchewki, cebulę i czosnek. Gdy warzywa się zrumienią, dodaj przepłukaną fasolę. Dolej odrobinę wody i gotuj, aż marchewki zmiękną. Zblenduj wszystko na gładką masę, dopraw kwaśną śmietaną i solą.
- Po ugotowaniu ośmiornicę obsmaż na oliwie z obu stron, aż się zarumieni. Na drugiej patelni karmelizuj połówki cytryn, a na trzeciej smaż plastry cukinii, doprawiając je solą.
- Na talerzu ułóż kleks purée fasolowego, obok niego mackę ośmiornicy i plastry cukinii. Podaj karmelizowaną cytrynę, którą goście mogą wycisnąć na ośmiornicę.
podziel się: