Jakub Kurzep: GRECKA OŚMIORNICA

GRECKA OŚMIORNICA
GRECKA OŚMIORNICA
  • GRECKA OŚMIORNICA
  •   •      7 macek ośmiornicy
  •   •      5 cytryn
  •   •      2 puszki białej fasoli
  •   •      2 marchewki
  •   •      5 cebul
  •   •      2 ząbki czosnku
  •   •      2 łyżki kwaśnej śmietany
  •   •      2 cukinie
  •   •      Oliwa z oliwek
  •   •      Ziele angielskie, czarny pieprz, liść laurowy, sól
  • Przygotowanie:
  • Do rondla z zimną wodą dodaj liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, oraz 2 cebule w całości (nieobrane). Dopraw solą. Gdy wywar zacznie się gotować, zanurz macki ośmiornicy, wkładając je i wyciągając kilkukrotnie, aż się skręcą. Gotuj ośmiornicę przez 45-60 minut, sprawdzając miękkość widelcem.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojone marchewki, cebulę i czosnek. Gdy warzywa się zrumienią, dodaj przepłukaną fasolę. Dolej odrobinę wody i gotuj, aż marchewki zmiękną. Zblenduj wszystko na gładką masę, dopraw kwaśną śmietaną i solą.
  • Po ugotowaniu ośmiornicę obsmaż na oliwie z obu stron, aż się zarumieni. Na drugiej patelni karmelizuj połówki cytryn, a na trzeciej smaż plastry cukinii, doprawiając je solą.
  • Na talerzu ułóż kleks purée fasolowego, obok niego mackę ośmiornicy i plastry cukinii. Podaj karmelizowaną cytrynę, którą goście mogą wycisnąć na ośmiornicę.
podziel się:

Pozostałe wiadomości