Gracjan Stawski: Sajgonki i Rollsy z Bakłażana

Sajgonki i Rollsy z Bakłażana
Sajgonki i Rollsy z Bakłażana
  • Sajgonki i Rollsy z Bakłażana
  • Składniki:
  • Sajgonki:
  • - 0,5 kg wołowiny
  • - 1 duży bakłażan
  • - Przyprawa chmeli suneli
  • - Przyprawa sumak
  • - Kmin rzymski
  • - Sól
  • - Pieprz
  • - Arkusze papieru ryżowego (1 opakowanie)
  • - 1 litr oleju
  • Rollsy z bakłażana:
  • - 1 bakłażan
  • - Sól
  • - 200 g orzeszków ziemnych
  • - 1 czerwona papryka
  • - 1 papryczka chili
  • - Sok z 1 limonki
  • - 1 łyżka sosu sojowego
  • - 1 łyżka octu ryżowego
  • - 1 łyżka miodu
  • - Pęczek kolendry
  • Sos:
  • - Owoce z jednego granatu
  • - 1 łyżka miodu
  • - 1 łyżka sosu sojowego
  • Przygotowanie:
  • Bakłażana pokrój w kostkę, a następnie zmiel w maszynce razem z wołowiną. Wybierając mięso, najlepiej zdecydować się na takie, które ma nieco większą zawartość tłuszczu. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu, po czym usmaż bakłażana, aż straci nadmiar wody. Następnie dodaj wołowinę i kontynuuj smażenie. W międzyczasie w moździerzu zmiel przyprawy: sól, pieprz, łyżkę chmeli suneli, łyżeczkę sumaku i łyżeczkę kminu rzymskiego. Dodaj je do wołowiny i smaż, aż mięso będzie dobrze doprawione i aromatyczne.
  • Na płaski talerz wlej zimną wodę i zamocz w niej arkusz papieru ryżowego, aż stanie się elastyczny. Po wyjęciu arkusza z wody, połóż go na suchej powierzchni, nałóż dwie łyżki nadzienia na środek, a następnie zawiń w formę sajgonki. Opcjonalnie, możesz usmażyć przygotowane sajgonki w oleju rozgrzanym do 160 stopni, aż staną się złociste i chrupiące.
  • Bakłażana na rollsy pokrój wzdłuż na cienkie paski przy pomocy mandoliny lub ostrego noża. Posyp plastry solą, aby wyciągnąć z nich wodę, a następnie odstaw, aż bakłażan się „spoci”. W tym czasie przygotuj nadzienie. W blenderze kielichowym zmiksuj orzeszki ziemne, czerwoną paprykę, papryczkę chili, sok z limonki, sos sojowy, ocet ryżowy, miód i kolendrę, aż powstanie gładka masa. Kiedy bakłażan puści wodę, opłucz plastry pod bieżącą wodą, dobrze je osusz, a następnie podsmaż na patelni z odrobiną tłuszczu, aż będą złociste. Na jednym końcu każdego plastra bakłażana nałóż łyżkę farszu i zawiń w formę rollsa.
  • Aby przygotować sos, umieść owoce granatu w rondelku i delikatnie je ugnieć, aby puściły sok. Dodaj łyżkę sosu sojowego i łyżkę miodu, po czym zredukuj całość na średnim ogniu, aż powstanie gęsty syrop.
  • Na talerzu ułóż jedną sajgonkę i dwie sztuki rollsów. Przy pomocy łyżki zrób z sosu granatowego łezkę na jednej stronie talerza. Danie udekoruj świeżą kolendrą i kilkoma ziarnami granatu, aby dodać mu świeżości i kolorystycznego akcentu.
podziel się:

Pozostałe wiadomości