- Sajgonki i Rollsy z Bakłażana
- Składniki:
- Sajgonki:
- - 0,5 kg wołowiny
- - 1 duży bakłażan
- - Przyprawa chmeli suneli
- - Przyprawa sumak
- - Kmin rzymski
- - Sól
- - Pieprz
- - Arkusze papieru ryżowego (1 opakowanie)
- - 1 litr oleju
- Rollsy z bakłażana:
- - 1 bakłażan
- - Sól
- - 200 g orzeszków ziemnych
- - 1 czerwona papryka
- - 1 papryczka chili
- - Sok z 1 limonki
- - 1 łyżka sosu sojowego
- - 1 łyżka octu ryżowego
- - 1 łyżka miodu
- - Pęczek kolendry
- Sos:
- - Owoce z jednego granatu
- - 1 łyżka miodu
- - 1 łyżka sosu sojowego
- Przygotowanie:
- Bakłażana pokrój w kostkę, a następnie zmiel w maszynce razem z wołowiną. Wybierając mięso, najlepiej zdecydować się na takie, które ma nieco większą zawartość tłuszczu. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu, po czym usmaż bakłażana, aż straci nadmiar wody. Następnie dodaj wołowinę i kontynuuj smażenie. W międzyczasie w moździerzu zmiel przyprawy: sól, pieprz, łyżkę chmeli suneli, łyżeczkę sumaku i łyżeczkę kminu rzymskiego. Dodaj je do wołowiny i smaż, aż mięso będzie dobrze doprawione i aromatyczne.
- Na płaski talerz wlej zimną wodę i zamocz w niej arkusz papieru ryżowego, aż stanie się elastyczny. Po wyjęciu arkusza z wody, połóż go na suchej powierzchni, nałóż dwie łyżki nadzienia na środek, a następnie zawiń w formę sajgonki. Opcjonalnie, możesz usmażyć przygotowane sajgonki w oleju rozgrzanym do 160 stopni, aż staną się złociste i chrupiące.
- Bakłażana na rollsy pokrój wzdłuż na cienkie paski przy pomocy mandoliny lub ostrego noża. Posyp plastry solą, aby wyciągnąć z nich wodę, a następnie odstaw, aż bakłażan się „spoci”. W tym czasie przygotuj nadzienie. W blenderze kielichowym zmiksuj orzeszki ziemne, czerwoną paprykę, papryczkę chili, sok z limonki, sos sojowy, ocet ryżowy, miód i kolendrę, aż powstanie gładka masa. Kiedy bakłażan puści wodę, opłucz plastry pod bieżącą wodą, dobrze je osusz, a następnie podsmaż na patelni z odrobiną tłuszczu, aż będą złociste. Na jednym końcu każdego plastra bakłażana nałóż łyżkę farszu i zawiń w formę rollsa.
- Aby przygotować sos, umieść owoce granatu w rondelku i delikatnie je ugnieć, aby puściły sok. Dodaj łyżkę sosu sojowego i łyżkę miodu, po czym zredukuj całość na średnim ogniu, aż powstanie gęsty syrop.
- Na talerzu ułóż jedną sajgonkę i dwie sztuki rollsów. Przy pomocy łyżki zrób z sosu granatowego łezkę na jednej stronie talerza. Danie udekoruj świeżą kolendrą i kilkoma ziarnami granatu, aby dodać mu świeżości i kolorystycznego akcentu.
podziel się: