Karolina Radzanowska: Monoporcja z malinowo-jeżynową żelką i musem z czekolady rubinowej

Monoporcja z malinowo-jeżynową żelką i musem z czekolady rubinowej
Monoporcja z malinowo-jeżynową żelką i musem z czekolady rubinowej
  • Monoporcja z malinowo-jeżynową żelką i musem z czekolady rubinowej
  • Biszkopt:
  • - 115 g białek
  • - 97 g cukru
  • - 36 g mleka
  • - 36 g masła
  • - 36 g oleju
  • - 68 g mąki
  • - 2 laski wanilii
  • - 120 g żółtek
  • Przygotowanie biszkoptu:
  • W rondelku gotujemy masło, wanilię, olej i mleko. Po zagotowaniu odstawiamy do ostudzenia. Białka ubijamy na sztywno, a żółtka roztrzepujemy z cukrem. Do żółtek dodajemy ostudzone mleko, a następnie delikatnie mieszamy z mąką i ubitymi białkami. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując warstwę o grubości około 1 cm. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 10 minut.
  • Chrupka:
  • - 60 g czekolady rubinowej
  • - 30 g oleju
  • - 100 g chrupki (np. ryżowej)
  • - 50 g liofilizowanych malin
  • Przygotowanie chrupki:
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy. Dodajemy do niej olej i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Do czekolady dodajemy chrupki oraz liofilizowane maliny, mieszając, aż składniki się równomiernie rozłożą.
  • Żelka:
  • - 100 g malin
  • - 100 g jeżyn
  • - 100 g ultratex (lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
  • - cukier do smaku
  • Przygotowanie żelki:
  • Maliny i jeżyny rozgniatamy w małym garnku i dosładzamy do smaku. Zagotowujemy owoce, a następnie blendujemy, stopniowo dodając ultratex do uzyskania konsystencji dżemu. Gotową masę przekładamy do silikonowej formy i zamrażamy.
  • Mus z czekolady rubinowej:
  • - 200 ml śmietanki 33%
  • - 200 g czekolady rubinowej
  • Przygotowanie musu:
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i schładzamy do temperatury 42°C, zakrywając folią spożywczą, aby uniknąć powstania kożucha. Śmietankę ubijamy na półsztywno, aż zauważymy smugi pozostawiane przez trzepaczkę. Następnie dodajemy schłodzoną czekoladę i delikatnie mieszamy, aż masa się połączy.
  • Sos malinowo-jeżynowy:
  • - 100 g malin
  • - 100 g jeżyn
  • - cukier do smaku
  • Przygotowanie sosu:
  • Maliny i jeżyny rozgniatamy w garnku, dosładzamy do smaku i zagotowujemy. Następnie przecieramy owoce przez sitko, aby uzyskać gładki sos.
  • Z upieczonego biszkoptu wykrawamy ringiem kółko o średnicy pasującej do silikonowej formy na monoporcje. Na biszkopt nakładamy przygotowaną chrupkę i mrozimy. W silikonowej formie na monoporcje umieszczamy warstwę musu śmietanowego, następnie dodajemy zamrożoną żelkę, a na koniec przykrywamy biszkoptem z chrupką, tak aby biszkopt delikatnie wystawał poza formę. Całość umieszczamy w szokówce.
  • Po wyjęciu z formy, monoporcje zamszujemy, a następnie dekorujemy talerz mrożonymi w ciekłym azocie malinami i jeżynami, rozdrobnionymi na kawałki w wysokiej metalowej misce.
podziel się:

Pozostałe wiadomości