Julia Cichocka:  COMBER JAGNIĘCY, SOS NA KOŚCIACH Z CYNAMONEM, TOMATOKEFTEDES I SOS JOGURTOWY


COMBER JAGNIĘCY, SOS NA KOŚCIACH Z CYNAMONEM, TOMATOKEFTEDES I SOS JOGURTOWY
COMBER JAGNIĘCY, SOS NA KOŚCIACH Z CYNAMONEM, TOMATOKEFTEDES I SOS JOGURTOWY
  • COMBER JAGNIĘCY, SOS NA KOŚCIACH Z CYNAMONEM, TOMATOKEFTEDES I SOS JOGURTOWY
  • Składniki na comber jagnięcy:
  •   •      1 comber jagnięcy (około 8-10 żeber)
  •   •      2 łyżki oliwy z oliwek
  •   •      2 ząbki czosnku (posiekane)
  •   •      2 gałązki rozmarynu
  •   •      1 łyżeczka tymianku (świeżego lub suszonego)
  •   •      Sól i świeżo mielony pieprz
  • Składniki na sos z kości z cynamonem:
  •   •      Kości z jagnięciny (pozostałości po przycięciu combra)
  •   •      1 cebula (posiekana)
  •   •      2 marchewki (pokrojone)
  •   •      1/4 selera (pokrojony)
  •   •      2 ząbki czosnku (posiekane)
  •   •      0,8 L wody
  •   •      1 laska cynamonu
  •   •      100 ml czerwonego wina
  •   •      1 łyżeczka miodu
  •   •      2 łyżki oliwy z oliwek
  • Składniki na tomatokeftedes (placki z pomidorów):
  •   •      4 dojrzałe pomidory (starte na tarce)
  •   •      Pół cukinii (startej na tarce)
  •   •      1 cebula (drobno posiekana)
  •   •      2 łyżki mąki pszennej
  •   •      1 łyżka mąki kukurydzianej
  •   •      1 łyżeczka oregano
  •   •      Łyżka posiekanej mięty
  •   •      Łyżka posiekanej bazylii
  •   •      Sól i pieprz do smaku
  •   •      Oliwa z oliwek (do smażenia)
  •   •      Świeża mięta lub pietruszka (posiekana, do dekoracji)
  • Składniki na sos jogurtowy:
  •   •      200 g gęstego jogurtu greckiego
  •   •      1 ząbek czosnku (starty)
  •   •      Parę listków posiekanej mięty
  •   •      Sok z połowy cytryny
  •   •      1 łyżka oliwy z oliwek
  •   •      Sól i pieprz do smaku
  •   •      Posiekany świeży koperek (opcjonalnie)
  • Przygotowanie combra jagnięcego:
  • Oczyść comber jagnięcy z nadmiaru tłuszczu i błon. Natrzyj mięso oliwą z oliwek, posiekanym czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem, solą i pieprzem. Piecz w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut, aż osiągnie pożądany stopień wysmażenia. Odstaw na kilka minut przed krojeniem.
  • Kości z jagnięciny obsmaż na oliwie z cebulą, marchewką, selerem i czosnkiem, aż się zrumienią. Dodaj cynamon, miód, wino i wodę, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę, aż sos zredukuje się o połowę. Przecedź przez sitko i dopraw do smaku.
  • Wymieszaj starte pomidory, cukinię, cebulę, mąkę pszeniczną, kukurydzianą, oregano, miętę, bazylię, sól i pieprz. Formuj małe placki i smaż je na oliwie z obu stron, aż będą złociste i chrupiące.
  • Wymieszaj jogurt grecki z czosnkiem, sokiem z cytryny, miętą, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Możesz dodać koperek dla dodatkowego aromatu.
  • Comber jagnięcy pokrój w kawałki, polej sosem . Obok podaj tomatokeftedes, a całość dopełnij łyżką sosu jogurtowego. Udekoruj posiekaną miętą lub pietruszką.
podziel się:

Pozostałe wiadomości