- Gulasz wieprzowy z pieczoną papryką i plackami ziemniaczanymi
- Składniki:
- - 300 g łopatki wieprzowej
- - 3 marchewki
- - 5 czerwonych papryk
- - 300 g ziemniaków
- - Trawa cytrynowa
- - Czerwona pasta curry
- - 100 ml mleczka kokosowego
- - Kolendra
- - Ziele angielskie
- - Liść laurowy
- - Limonka
- - 2 cebule
- - 3 ząbki czosnku
- - Wędzona oraz słodka papryka w proszku
- - 70 g masła
- - Łyżka mąki ziemniaczanej
- - 1 jajko
- - Kwaśna śmietana
- Przygotowanie:
- Na początku oczyść mięso z twardych przerostów, a następnie pokrój je w centymetrową kostkę. Mięso dobrze posól. W garnku rozgrzej olej i przesmaż mięso, aż nabierze złotego koloru z każdej strony. Uważaj, aby nie przypalić mięsa, ponieważ sos do gulaszu może wyjść gorzki. W międzyczasie pokrój w większą kostkę jedną cebulę i marchewki, a czosnek posiekaj. Dodaj warzywa do mięsa i smaż, aż się zarumienią. Następnie dodaj słodką i wędzoną paprykę w proszku oraz koncentrat pomidorowy. Przyprawy smaż przez minutę, a potem całość zalej wodą. Przygotuj trawę cytrynową – uderz kilka razy łodygę nożem, aby ją otworzyć, i dodaj do garnka. Dorzuć także ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj gulasz na wolnym ogniu przez około godzinę.
- W międzyczasie pokrój trzy papryki na duże kawałki, a dwie na małą kostkę. Pokrojone w małą kostkę papryki odłóż na bok, a duże kawałki rozłóż na blasze do pieczenia. Skrop je delikatnie olejem i posyp solą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut, aby skórka się przypaliła, a papryka upiekła. Po wyjęciu z piekarnika owiń całość folią spożywczą, aby papryka się zaparowała i łatwiej było zdjąć z niej skórkę. Gdy papryka będzie gotowa, delikatnie obierz ją ze skórki, a następnie zblenduj na gładką masę. Przełóż zblendowaną paprykę do małego garnka, dodaj łyżeczkę czerwonej pasty curry, 100 ml mleczka kokosowego i całość zagotuj. Dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z limonki do smaku. Na koniec przetrzyj sos przez drobne sito.
- Po godzinie gotowania gulaszu, dodaj do niego na około 15 minut drobno pokrojoną w kostkę pozostałą paprykę.
- Zetrzyj na grubych oczkach obrane ziemniaki i przełóż je do miski. Posól i odstaw na około 10 minut, aby puściły wodę. W tym czasie drobno pokrój drugą cebulę. Przełóż ziemniaki do nowego naczynia, mocno je odciskając, aby pozbyć się nadmiaru wody. Na dnie miski z wodą powinna zebrać się skrobia – wylej wodę, pozostawiając skrobię, i dodaj ją do ziemniaków. Następnie dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej, jedno jajko, drobno pokrojoną cebulę, sól oraz dużą ilość świeżo mielonego pieprzu. Rozgrzej olej na patelni, formuj małe placuszki z masy ziemniaczanej i smaż je po kilka minut z każdej strony, aż do zarumienienia. Po usmażeniu układaj placki na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Na koniec zdejmij gulasz z ognia, dodaj masło i dokładnie wmieszaj, aby uzyskać kremową konsystencję. Drobno posiekaj kolendrę i dodaj ją do gulaszu. Podawaj gulasz z plackami ziemniaczanymi i odrobiną kwaśnej śmietany. Smacznego!
podziel się: