Karolina Radzanowska: Comber z sarny z musem selerowym i tatarskim akcentem

Karolina Radzanowska: Comber z sarny z musem selerowym i tatarskim akcentem
Karolina Radzanowska: Comber z sarny z musem selerowym i tatarskim akcentem
  • Comber z sarny z musem selerowym i tatarskim akcentem
  • Składniki:
  • - 1 comber z sarny
  • - 1 jajko
  • - 2 szalotki
  • - 10 świeżych kurek
  • - 1 kostka masła
  • - 1 marchewka
  • - 1 gałązka rozmarynu
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 korzeń selera
  • - 80 ml śmietanki 30%
  • - 2 szklanki mleka
  • - Sól, pieprz
  • - Szczypta gałki muszkatołowej
  • - 2 liście laurowe
  • - 4 ziela angielskie
  • Przygotowanie:
  • Zacznij od oczyszczenia combra z błon, a następnie wyrównaj mięso, aby każda część miała równą grubość. Oczyszczone kawałki sarniny oraz marchewkę zagotuj w wodzie z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gotuj na małym ogniu, aż wywar zredukuje się do gęstej konsystencji. Przelej go przez sitko, aby uzyskać klarowny sos.
  • Comber zapakuj do woreczka próżniowego wraz z gałązką rozmarynu i czosnkiem, a następnie gotuj metodą sous-vide przez około 25-35 minut.
  • Seler obierz i pokrój w kostkę, a następnie gotuj w mleku do miękkości. Po ugotowaniu, zblenduj seler z dodatkiem śmietanki, łyżki masła, soli, pieprzu i szczypty gałki muszkatołowej na gładkie puree.
  • Szalotkę drobno posiekaj i podsmaż na maśle, dodaj oczyszczone kurki i smaż, aż będą złociste.
  • Odłożony kawałek mięsa z sarny posiekaj drobno na tatar. Oddziel żółtko od białka, a następnie uwędź żółtko w dymie (używając np. wędzarki lub generatora dymu). Dodaj żółtko do posiekanego mięsa i delikatnie wymieszaj. Dopraw tatar solą, pieprzem i łyżką grzybowego wywaru, który wcześniej przygotowałeś.
  • Podawaj comber z puree z selera, tatarskim akcentem i smażonymi kurkami, polewając całość sosem z redukcji warzywnej.
podziel się:

Pozostałe wiadomości