W 5. odcinku "Ugotowanych 14" poznaliśmy Piotra, który zawodowo zajmuje się survivalem - uczy ludzi, jak przetrwać w dziczy! Nic dziwnego, że na przystawkę zaproponował carpaccio z jelenia. Jednak czy można jeść dziczyznę na surowo? Zdaniem Piotra można. A nawet trzeba!
W 4. odcinku "Ugotowanych 14" poznaliśmy przepis na krewetki z salsą mango i z purée z batatów Ady z Wrocławia. Uczestniczka odcinka czerpie kulinarne inspiracje z podróży. Kobieta pochwaliła się, że przez trzy miesiące zwiedzała świat. Owocowy lot przez Pacyfik to jej popisowe danie.
Ada z Wrocławia w 4. odcinku "Ugotowanych" pochwaliła się, że danie Zielone tango kojarzy jej się z jej podróżą dookoła świata. Architektka wnętrz zaczęła swoją przygodę od Dubaju, stąd labneh w przepisie, a skończyła w Argentynie - stamtąd z kolei przywiozła pomysł na sos chimichurri.
Sushi na słodko podzieliło uczestników 4. odcinka "Ugotowanych 14". Nie każdemu to danie przypadło do gustu, ale warto spróbować tego przepisu. Gosia z Wrocławia w 4. odcinku "Ugotowanych" przygotowała crunch z białej czekolady z chrupkami ryżowymi. Dla orzeźwienia można do sushi podać owoce np. truskawkę.
Ośmiornice z grilla w wykonaniu Gosi z Wrocławia uszczęśliwiły Remigiusza i Adę. Jak przygotować to kulinarne dzieło? Kluczem jest odpowiednie opracowanie ośmiornicy, a także przygotowanie aromatycznego sosu. Do tego proste dodatki: purée i sałatka.
40-letnia Gosia z Wrocławia zdradziła, że wraz z mężem, jego dwoma córkami oraz jej dwoma synami tworzy fantastyczną rodzinę patchworkową. Kiedy nie zajmuje się dziećmi, Gosia oddaje się pasji czterech kółek i szybkiej jazdy. Dla gości przygotowała tatar z dodatkami i podała go w bardzo wykwintnej wersji. Sami zobaczcie.
Ola z 4. odcinka "Ugotowanych 14" była dumna z tego, że za każdym razem udało jej się zaskoczyć swoich gości. Tak było również w przypadku deseru, który okazał się zupełnie czymś innym, niż spodziewali się tego zaproszeni na kolację uczestnicy. Śliwki Augusta to tak naprawdę biszkopty z powidłami śliwkowymi w środku. Takie cake-popsy maczane są w czekoladzie i mrożone. Można podawać je z lodami.
W 4. odcinku "Ugotowanych 14" poznaliśmy Olę z Wrocławia, która spędza sporo czasu na działce, na której hoduje warzywa. Uczestniczka programu postanowiła zaskoczyć swoich gości przystawką. Podała pesto z pokrzywy, którą uzbierała na swoim podwórku. Spróbujecie odtworzyć jej przepis?
W 4. odcinku "Ugotowanych 14" 33-letni Remigiusz podał gościom deser Proteinowe marzenie. Już sama nazwa sugeruje, że nie będzie to klasyczna słodycz. Remigiusz jest trenerem personalnym, a jego żona dietetyczką, więc w ich domu nie ma cukru. W tym przepisie musicie zaopatrzyć się więc w ksylitol. Espresso, borówki i biszkopty — to m.in. z tych składników powstanie Proteinowe marzenie.
Piter z 3. odcinka "Ugotowanych 14" zaprosił gości do swojego domu w zielonej okolicy Otomina przy Trójmieście. Bohater odcinka jest wkręcony w drift. Oprócz dania "spalona guma" podał gościom deser "daj mu na zimnym". To prosty, ale efektowny przepis. Można go również podać w wersji vege.
Piter z Trójmiasta jest fanem motoryzacji i mięsnych dań, dlatego przygotował dla gości 3. odcinka "Ugotowanych 14" ucztę z grilla. Nie zapomniał o wersji wege dla uczestniczki Natalii. Do mięsa przygotował również masełko czosnkowe podawane z pieczywem.
W 3. odcinku "Ugotowanych 14" przenieśliśmy się w okolice Trójmiasta. Piter z Otomina interesuje się motoryzacją i jest mistrzem w driftowaniu. Na przystawkę podał gościom "Pomarańczowy drift", czyli zupę z dyni z dodatkiem aromatycznych przypraw i pestek dyni.
W 3. odcinku 14. sezonu "Ugotowanych" Basia z Trójmiasta przygotowała na danie główne "Chorwacki bezpieczny port", a mianowicie makaron z krewetkami i szparagami. W przepisie znajdziecie też oliwę truflową, pistacje i płatki chili. Spróbujcie odtworzyć to danie.
W 3. odcinku "Ugotowanych" Natalia z Trójmiasta przygotowała dla swoich gości wyłącznie wegańskie dania. Zaskoczyła deserem "Ukryta pokusa", który, choć wygląda jak sernik, to nie ma w sobie sera. Jest za to ciecierzyca, nerkowce i mleko kokosowe.
Natalia z Trójmiasta jest weganką. Bardzo dba o to, aby żyć ekologicznie. W 3. odcinku "Ugotowanych 14" pojawił się przepis na "Sfermentowany rytuał". Natalia podzieliła się z nami przepisem na bliny z kaszy gryczanej z dressingiem, czipsami z jarmużu oraz smażonym porem.
Natalia z Trójmiasta jest z wykształcenia lingwistką. Po przyjeździe z Argentyny zmieniła swoje nawyki żywieniowe i przeszła na weganizm. Gościom w 3. odcinku "Ugotowanych" zaserwowała na przystawkę wrapy z kalafiorem, daktylami i orzechami włoskimi. To składniki jej nietypowych wrapów.
Monika ze Śląska z 2. odcinka nowego sezonu "Ugotowanych" po kolacji zaserwowała gościom "Francuski grzech śmiertelny", czyli Crème Brûlée. Dla tego deseru możecie stracić głowę! Dacie się skusić? Poniżej przepis.
Monika, czyli bohaterka 2. odcinka nowego sezonu programu "Ugotowani", podzieliła się z nami przepisem na policzki wołowe po burgundzku. "Policzki księcia Burgundii" - jak je nazwała, są sycącym daniem. Spróbujecie zrobić je sami?
W nowym sezonie "Ugotowanych" znajdziecie wiele oryginalnie nazwanych dań. Andrzej ze Śląska zaskoczył współbiesiadników daniem o nazwie "Krupniok w… kapeluszu". Poznajcie przepis na krupnioka w pieczarce. Zobaczcie, jakie to proste!
Ola ze Śląska w 2. odcinku "Ugotowanych" postawiła na tradycyjny obiad, jaki robi jej ukochana babcia. Kluski śląskie, rolada wołowa i buraczki — już na samą myśl ślinka cieknie. Zakosztujcie w tym daniu z pomocą przepisu z odcinka.
W 2. odcinku "Ugotowanych" Łukasz ze Śląska podał gościom intrygujące danie: Ciapkapusta i konsek Adama. Są to żeberka wieprzowe w sosie własnym podane z uwielbianą na Śląsku ciapkapustą, czyli gotowanymi ziemniakami wymieszanymi z kapustą kiszoną i boczkiem. Zobaczcie przepis!
W 1. odcinku 14. sezonu "Ugotowanych" Piotr z Warszawy – właściciel własnej palarni kawy – zwieńczył kolację deserem związanym z jego ukochanym napojem. Pod nazwą "Kawowa laguna" kryło się klasyczne tiramisu przygotowane na bazie świeżych jajek, mascarpone, biszkoptów i oczywiście kawy jakości specialty, parzonej we french pressie. Sprawdź przepis na ten kremowy włoski deser z nutą pasji prawdziwego baristy!
W kulinarnej podróży Piotra, uczestnika 1. odcinka 14. sezonu "Ugotowanych", danie główne zabrało gości prosto na tajską "Wyspę Jamesa Bonda". Inspirowany filmową scenerią i smakami Azji, przygotował wegetariański Pad Thai z tofu, grzybami, pok choy i domowym sosem na bazie pasty tamaryndowej i limonki. Sprawdź przepis i przenieś się do egzotycznej zatoki Khao Phing Kan – bez biletu, ale za to z dużą porcją aromatu!
W 1. odcinku 14. sezonu "Ugotowanych" Piotr z Warszawy postawił na oryginalne otwarcie – dwudaniową przystawkę inspirowaną smakami Azji. Oprócz domowego kimchi, na stole pojawiła się także rozgrzewająca zupa kokosowo-pomidorowa z czerwoną soczewicą, doprawiona pastą curry, imbirem i czosnkiem. Sprawdź przepis na ten orientalny duet, który pobudzi kubki smakowe już na początku uczty!
Na zakończenie swojej kolacji w 1. odcinku 14. sezonu "Ugotowanych" Ania z Warszawy zaserwowała deser o intrygującej nazwie "A mi ciągle rośnie". W dwóch odsłonach pojawiło się tu klasyczne ciasto drożdżowe, które – jak przypomniała uczestniczka – wbrew powszechnej opinii nie wywodzi się z Polski! Sprawdź przepis i odkryj tę puszystą, pachnącą historią słodycz w domowej wersji.
Ania z Warszawy w 1. odcinku 14. sezonu "Ugotowanych" sięgnęła po historyczną inspirację, serwując danie główne "Zygmunt żąda mięsiwa". Soczysty udziec wołowy z maślakami, cebulą i czerwonym winem został podany z aromatycznymi ziemniakami, szparagami i kremowym musem z awokado. Sprawdź przepis na to wytrawne, królewskie danie inspirowane kuchnią czasów idolki Ani - królowej Bony!
Początek uczty zanurzony w polskiej historii i włoskich smakach — tak Ania z Warszawy otworzyła swoje menu w 1. odcinku 14. sezonu "Ugotowanych". Przystawka "Bona woła presto" to lekka sałatka z sezonowych warzyw i aromatycznego, miodowo-musztardowego dressingu, inspirowana włoskim temperamentem królowej Bony. Sprawdź przepis i przygotuj ten szybki, a zarazem elegancki wstęp do obiadu lub kolacji!
Bartek z Warszawy zakończył swoją kulinarną podróż w 14. sezonie "Ugotowanych" deserem o intrygującej nazwie "Odpoczynek w Czajchanie". To warstwowy, roślinny smakołyk łączący nasiona chia, płatki owsiane, mleko roślinne, banany, masło orzechowe i egzotyczne dodatki jak miechunka, morwa biała czy daktyle. Sprawdź, jak w prosty sposób przygotować ten zdrowy, orientalnie inspirowany deser pełen smaku i wartości odżywczych.
W pierwszym odcinku 14. sezonu "Ugotowanych" Bartek zaserwował danie główne o nazwie "Aleksander Wielki w natarciu" – aromatyczny płow (pilaw) w wersji wegetariańskiej lub z mięsem. To klasyczne danie kuchni środkowoazjatyckiej, przygotowane z ryżu devzira, marchewki, cebuli oraz bogatego zestawu przypraw i dodatków, takich jak suszone owoce czy migdały. Sprawdź przepis i odkryj smak kulinarnej podróży wschodnim szlakiem!
Bartek rozpoczął swoją kolację w pierwszym odcinku 14. sezonu "Ugotowanych" aromatyczną przystawką o nazwie "Czerwone złoto orientu". To kremowa zupa z czerwonej soczewicy z dodatkiem mleczka kokosowego, pomidorów i przypraw korzennych, inspirowana smakami Wschodu. Poznaj przepis na to sycące i rozgrzewające danie, idealne na każdą porę roku!