SKŁADNIKI:
- 100 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 10 g korzenia imbiru świeżego
- 30 g oleju słonecznikowego lub innego
- 750 g dyni pokrojonej na około 2 cm w kostkę
- 400 g mleczka kokosowego
- 100 g wody
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 bagietka pokrojona i upieczona na grillu jako dodatek do zupy
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę, czosnek i imbir pokroić drobno, włożyć do garnka i przez 5 min delikatnie podsmażyć
- Następnie dodać dynię pokrojoną, mleczko kokosowe, wodę, kostkę warzywną, sól i pieprz
- Gotować 20 min, po tym czasie mikserem porządnie wszystko dokładnie zmiksować i podawać bezpośrednio po przygotowaniu
- Do zupy zostały również uprażone na suchej patelni pestki dyni