WERSJA WEGAŃSKA
Składniki:
- 1kg ryżu devzira lub baldo
- 3 cebule
- 1kg marchewki
- 200g suszonych moreli
- 200g suszonych wiśni
- 200g migdałów blanszowanych
- sól, kminek, przyprawa zira
Przygotowanie:
- Pokrojoną w kółka cebulę podgrzać na oleju do zeszklenia.
- Dodać marchewkę pokrojoną w słupki.
- Dodać wodę do poziomu marchewki i gotować 10 minut.
- Dodać sól, przyprawy.
- Dolać ok. 1 litr wody, zmniejszyć siłę grzania i gotować bulion (zirvak) przez 20 minut.
- Wcześniej opłukany w zimnej wodzie ryż, rozłożyć równomiernie w garnku.
- Ryż nadziewać migdałami i suszonymi owocami.
- Zwiększyć siłę grzania do odparowania wody.
- Po odparowaniu wody, wyłączyć grzanie i pozostawić pilaw pod przykrywką na 15 minut.
WERSJA Z MIĘSEM
Składniki:
- 1kg ryżu devzira lub baldo
- 3 cebule
- 1kg marchewki
- 0,5kg mięsa (do wyboru: jagnięcina/wołowina/kurczak)
- sól, kminek, przyprawa zira, pieprz, kurkuma
Przygotowanie:
- Podsmażyć na oleju mięso pokrojone w kostkę (ok. 2 minuty).
- Dodać 3 cebule pokrojone w pierścienie.
- Dodać marchewkę pokrojoną w słupki.
- Dodać wodę do poziomu marchewki i gotować 10 minut.
- Dodać sól, przyprawy.
- Dodać ok. 1 litr wody, zmniejszyć siłę grzania i gotować bulion (zirvak) przez 20 minut.
- Wcześniej opłukany w zimnej wodzie ryż, rozłożyć równomiernie w garnku.
- Ryż nadziewać czosnkiem, dodać pieprz.
- Zwiększyć siłę grzania do odparowania wody.
- Po odparowaniu wody, wyłączyć grzanie i pozostawić pilaw pod przykrywką na 15 minut.