"Ugotowani 14". Aleksander Wielki w natarciu - przepis na uzbecki płow Bartka z Warszawy

"Ugotowani 14" - przepis na pilaw "Aleksander Wielki w natarciu"
Ugotowani 14 - zwiastun 1. odcinka
W pierwszym odcinku 14. sezonu "Ugotowanych" Bartek zaserwował danie główne o nazwie "Aleksander Wielki w natarciu" – aromatyczny płow (pilaw) w wersji wegetariańskiej lub z mięsem. To klasyczne danie kuchni środkowoazjatyckiej, przygotowane z ryżu devzira, marchewki, cebuli oraz bogatego zestawu przypraw i dodatków, takich jak suszone owoce czy migdały. Sprawdź przepis i odkryj smak kulinarnej podróży wschodnim szlakiem!
"Ugotowani 14" - przepis na pilaw "Aleksander Wielki w natarciu"
"Ugotowani 14" - przepis na pilaw "Aleksander Wielki w natarciu"

WERSJA WEGAŃSKA

Składniki:

  • 1kg ryżu devzira lub baldo
  • 3 cebule
  • 1kg marchewki
  • 200g suszonych moreli
  • 200g suszonych wiśni
  • 200g migdałów blanszowanych
  • sól, kminek, przyprawa zira

Przygotowanie:

  • Pokrojoną w kółka cebulę podgrzać na oleju do zeszklenia.
  • Dodać marchewkę pokrojoną w słupki.
  • Dodać wodę do poziomu marchewki i gotować 10 minut.
  • Dodać sól, przyprawy.
  • Dolać ok. 1 litr wody, zmniejszyć siłę grzania i gotować bulion (zirvak) przez 20 minut.
  • Wcześniej opłukany w zimnej wodzie ryż, rozłożyć równomiernie w garnku.
  • Ryż nadziewać migdałami i suszonymi owocami.
  • Zwiększyć siłę grzania do odparowania wody.
  • Po odparowaniu wody, wyłączyć grzanie i pozostawić pilaw pod przykrywką na 15 minut.

WERSJA Z MIĘSEM

Składniki:

  • 1kg ryżu devzira lub baldo
  • 3 cebule
  • 1kg marchewki
  • 0,5kg mięsa (do wyboru: jagnięcina/wołowina/kurczak)
  • sól, kminek, przyprawa zira, pieprz, kurkuma

Przygotowanie:

  • Podsmażyć na oleju mięso pokrojone w kostkę (ok. 2 minuty).
  • Dodać 3 cebule pokrojone w pierścienie.
  • Dodać marchewkę pokrojoną w słupki.
  • Dodać wodę do poziomu marchewki i gotować 10 minut.
  • Dodać sól, przyprawy.
  • Dodać ok. 1 litr wody, zmniejszyć siłę grzania i gotować bulion (zirvak) przez 20 minut.
  • Wcześniej opłukany w zimnej wodzie ryż, rozłożyć równomiernie w garnku.
  • Ryż nadziewać czosnkiem, dodać pieprz.
  • Zwiększyć siłę grzania do odparowania wody.
  • Po odparowaniu wody, wyłączyć grzanie i pozostawić pilaw pod przykrywką na 15 minut.