"Ugotowani 14". Francuski grzech śmiertelny — przepis na Crème Brûlée

"Ugotowani 14" - deser Crème Brûlée
"Ugotowani" - zwiastun 2. odcinka
Monika ze Śląska z 2. odcinka nowego sezonu "Ugotowanych" po kolacji zaserwowała gościom "Francuski grzech śmiertelny", czyli Crème Brûlée. Dla tego deseru możecie stracić głowę! Dacie się skusić? Poniżej przepis.
"Ugotowani 14" - deser Crème Brûlée
"Ugotowani 14" - deser Crème Brûlée

Crème Brûlée — składniki:

  • 6 żółtek
  • 500 ml śmietanki 30%
  • ok. 4 łyżki drobnego cukru
  • 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka pasty waniliowej)
  • dodatkowy cukier do karmelizacji (ok. 1 łyżeczka na porcję)

Przygotowanie:

  • W rondelku podgrzej śmietankę z przekrojoną wzdłuż laską wanilii i wyskrobanymi ziarenkami.
  • Doprowadź niemal do wrzenia, zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut do naciągnięcia smaku
  • W misce ubij żółtka z cukrem, aż masa będzie jasna i lekko puszysta.
  • Powoli wlewaj ciepłą (nie wrzącą!) śmietankę do masy żółtkowej, cały czas mieszając.
  • Przelej masę do ramekinów (miseczek żaroodpornych).
  • Wstaw je do naczynia z gorącą wodą (kąpiel wodna – woda powinna sięgać do połowy wysokości naczynek).
  • Piecz w 140–150°C przez 35–45 minut – aż masa się zetnie, ale środek nadal będzie lekko drżący.
  • Po wystudzeniu wstaw do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).
  • Przed podaniem posyp wierzch cienką warstwą cukru i skarmelizuj go palnikiem kuchennym (lub pod mocnym grillem w piekarniku, choć efekt będzie słabszy)
  • Serwuj schłodzony, z cienką, chrupiącą warstwą karmelu na wierzchu. Można ozdobić świeżymi owocami lub listkiem mięty.