Crème Brûlée — składniki:
- 6 żółtek
- 500 ml śmietanki 30%
- ok. 4 łyżki drobnego cukru
- 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka pasty waniliowej)
- dodatkowy cukier do karmelizacji (ok. 1 łyżeczka na porcję)
Przygotowanie:
- W rondelku podgrzej śmietankę z przekrojoną wzdłuż laską wanilii i wyskrobanymi ziarenkami.
- Doprowadź niemal do wrzenia, zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut do naciągnięcia smaku
- W misce ubij żółtka z cukrem, aż masa będzie jasna i lekko puszysta.
- Powoli wlewaj ciepłą (nie wrzącą!) śmietankę do masy żółtkowej, cały czas mieszając.
- Przelej masę do ramekinów (miseczek żaroodpornych).
- Wstaw je do naczynia z gorącą wodą (kąpiel wodna – woda powinna sięgać do połowy wysokości naczynek).
- Piecz w 140–150°C przez 35–45 minut – aż masa się zetnie, ale środek nadal będzie lekko drżący.
- Po wystudzeniu wstaw do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).
- Przed podaniem posyp wierzch cienką warstwą cukru i skarmelizuj go palnikiem kuchennym (lub pod mocnym grillem w piekarniku, choć efekt będzie słabszy)
- Serwuj schłodzony, z cienką, chrupiącą warstwą karmelu na wierzchu. Można ozdobić świeżymi owocami lub listkiem mięty.