"Ugotowani 14". Przygoda z żaru i oceanu — przepis na ośmiornice z grilla Gosi z Wrocławia

"Ugotowani 14" - Przygoda z żaru i oceanu
"Ugotowani" - zwiastun 4. odcinka
Ośmiornice z grilla w wykonaniu Gosi z Wrocławia uszczęśliwiły Remigiusza i Adę. Jak przygotować to kulinarne dzieło? Kluczem jest odpowiednie opracowanie ośmiornicy, a także przygotowanie aromatycznego sosu. Do tego proste dodatki: purée i sałatka.
"Ugotowani 14" - Przygoda z żaru i oceanu
"Ugotowani 14" - Przygoda z żaru i oceanu

SKŁADNIKI:

  • Dwie ośmiornice

SOS DO OŚMIORNICY:

  • Oliwa z oliwek
  • Ząbek zgniecionego czosnku
  • Pomidory suszone z płatkami chili
  • Świeże posiekane oregano i bazylia
  • Papryczka chilli według uznania
  • Sól, pieprz do smaku
  • Sok z cytryny lub limonki

PURÉE:

  • Ziemniaki
  • Pół kostki masła

SAŁATA:

  • Rukola
  • Pomidorki koktajlowe
  • Kapary
  • Czarne oliwki
  • Suszone pomidory

PRZYGOTOWANIE:

  • Ośmiornice należy opracować, pozbyć się przez wypchnięcie otworu gębowego i wyciąć oczy.
  • Następnie hartować we wrzącym wywarze ( 4 listki liścia laurowego i 4 ziela angielski, włosy z pora — zielona część pora)
  • Jeśli ośmiornica ma 1 kg, gotujemy godzinę, moje miały po 1,5 kg, więc gotowałam każdą 1,5 h.
  • Po ugotowaniu odcinamy macki, czekamy aż przestygnie i grillujemy z obu stron około 3 minut każdą.
  • Polewamy sosem.
  • Podawać z ziemniakami purée i sałatką. Sałatę polać zalewą z suszonych pomidorów i octem balsamicznym.