SKŁADNIKI:
- Dwie ośmiornice
SOS DO OŚMIORNICY:
- Oliwa z oliwek
- Ząbek zgniecionego czosnku
- Pomidory suszone z płatkami chili
- Świeże posiekane oregano i bazylia
- Papryczka chilli według uznania
- Sól, pieprz do smaku
- Sok z cytryny lub limonki
PURÉE:
- Ziemniaki
- Pół kostki masła
SAŁATA:
- Rukola
- Pomidorki koktajlowe
- Kapary
- Czarne oliwki
- Suszone pomidory
PRZYGOTOWANIE:
- Ośmiornice należy opracować, pozbyć się przez wypchnięcie otworu gębowego i wyciąć oczy.
- Następnie hartować we wrzącym wywarze ( 4 listki liścia laurowego i 4 ziela angielski, włosy z pora — zielona część pora)
- Jeśli ośmiornica ma 1 kg, gotujemy godzinę, moje miały po 1,5 kg, więc gotowałam każdą 1,5 h.
- Po ugotowaniu odcinamy macki, czekamy aż przestygnie i grillujemy z obu stron około 3 minut każdą.
- Polewamy sosem.
- Podawać z ziemniakami purée i sałatką. Sałatę polać zalewą z suszonych pomidorów i octem balsamicznym.