"Ugotowani 14". "Na surowo" - przepis na wegańskie wrapy Natalii z Trójmiasta

"Ugotowani 14" - przepis na przystawkę "Na surowo"
"Ugotowani", zwiastun 3. odcinka
Natalia z Trójmiasta jest z wykształcenia lingwistką. Po przyjeździe z Argentyny zmieniła swoje nawyki żywieniowe i przeszła na weganizm. Gościom w 3. odcinku "Ugotowanych" zaserwowała na przystawkę wrapy z kalafiorem, daktylami i orzechami włoskimi. To składniki jej nietypowych wrapów.
"Ugotowani 14" - przepis na przystawkę "Na surowo"
"Ugotowani 14" - przepis na przystawkę "Na surowo"

SKŁADNIKI KALAFIOROWY RYŻ:

  • 1/2 kalafiora
  • 1/2 limonki
  • czosnek, sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Blendujemy wszystko

SKŁADNIKI "MIĘSO"

  • 2,5 szklanki orzechów włoskich — namoczyć 20 min
  • 3 młode marchewki
  • 1/2 papryczki habanero
  • 4 daktyle
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki nasion konopii
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1,5 łyżki przyprawy Jerk
  • Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  • Orzechy moczymy. Po 20 minutach blendujemy wszystko
  • Warzywa do środka, mango, awokado
  • Zawiń mięso, ryż i dressing z warzywami w liść młodej kapusty
  • Blanszować liście 1 minutę przed zawinięciem

SOS 1 - SKŁADNIKI:

  • 1 łyżka octu ryżowego bądź cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 4 łyżki wody
  • Ząbek czosnku

SOS 2 - SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka sambal oelek
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1 ząbek czosnku