"Ugotowani 14". Carpaccio z jelenia i zupa krem z zielonego selera Piotra z Warmii

"Ugotowani 14" - Carpaccio z jelenia i zupa krem z zielonego selera
"Ugotowani 14" - zwiastun 5. odcinka
W 5. odcinku "Ugotowanych 14" poznaliśmy Piotra, który zawodowo zajmuje się survivalem - uczy ludzi, jak przetrwać w dziczy! Nic dziwnego, że na przystawkę zaproponował carpaccio z jelenia. Jednak czy można jeść dziczyznę na surowo? Zdaniem Piotra można. A nawet trzeba!
"Ugotowani 14" - Carpaccio z jelenia i zupa krem z zielonego selera
"Ugotowani 14" - Carpaccio z jelenia i zupa krem z zielonego selera

Zupa krem z zielonego selera z krewetkami, sosem ostrygowym, kwaśną śmietaną i pokrzywą w tempurze

SKŁADNIKI:

  • Zielony seler naciowy (ok. 6 łodyg)
  • Ziemniaki (2 szt.)
  • Masło klarowane (1 łyżka)
  • Krewetki (obrane, ok. 20 szt.)
  • Raki (ok. 4 sztuki na porcję)
  • Sos ostrygowy (2-3 łyżki)
  • Kwaśna śmietana (18%) – 5 łyżek
  • Liście pokrzywy (ok. 30 świeżych listków) lub suszone
  • Bulion z żołądków — ugotować do miękkości żołądki około 2 litry bulionu, 1 kg żołądków

PRZYGOTOWANIE:

  • Podsmaż cebulę, dodaj seler i ziemniaki – zalej bulionem i gotuj do miękkości (ok. 20 min).
  • Zblenduj na gładki krem, dopraw do smaku, dodaj odrobinę masła i sosu ostrygowego.
  • Krewetki podsmaż osobno na maśle z dodatkiem sosu ostrygowego.
  • Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, kleksem sosu ostrygowego, czosnkiem, krewetkami, rakami i pokrzywą.

Carpaccio z jelenia w leśnych ziołach (dziki lubczyk)

SKŁADNIKI:

  • Polędwica z jelenia (surowa, mrożona, cienko krojona)
  • Oliwa z oliwek z lubczykiem
  • Sól, pieprz, dzikie zioła: tymianek, cząber, lubczyk
  • Kapary, rukola, płatki parmezanu
  • Sok z cytryny - 0,5 cytryny na porcję
  • Sos balsamico - kilka kropli na koniec

PRZYGOTOWANIE:

  • Rozłóż cienkie plastry mięsa na talerzu.
  • Skrop oliwą z lubczykiem, sokiem z cytryny, posyp dzikimi ziołami, kaparami i rukolą.
  • Na koniec – sos balsamico, parmezan i świeżo mielony pieprz. Dodaj żurawiny (opcjonalnie).