"Ugotowani 14". Czerwone złoto orientu - przepis na zupę z czerwonej soczewicy Bartka z Warszawy

"Ugotowani 14" - przepis na przystawę "Czerwone zioło orientu"
Ugotowani 14 - zwiastun 1. odcinka
Bartek rozpoczął swoją kolację w pierwszym odcinku 14. sezonu "Ugotowanych" aromatyczną przystawką o nazwie "Czerwone złoto orientu". To kremowa zupa z czerwonej soczewicy z dodatkiem mleczka kokosowego, pomidorów i przypraw korzennych, inspirowana smakami Wschodu. Poznaj przepis na to sycące i rozgrzewające danie, idealne na każdą porę roku!
"Ugotowani 14" - przepis na przystawkę "Czerwone złoto orientu"
"Ugotowani 14" - przepis na przystawkę "Czerwone złoto orientu"

Składniki:

  • 2 cebule
  • włoszczyzna
  • 250g czerwonej soczewicy
  • mleczko kokosowe - puszka
  • pomidory - puszka
  • 4/5 świeżych pomidorów
  • sól, pieprz, garam masala
  • bazylia, oliwki, grzanki

Przygotowanie:

  • Posiekaną cebulę zeszklić na oleju.
  • Dodać szklankę wody.
  • Dodać szklankę soczewicy i pokrojoną w kostkę włoszczyznę.
  • Dodać mleczko kokosowe, pomidory w puszce.
  • Dodać pokrojone pomidory bez skórki.
  • Doprawić solą, pieprzem, garam masala.
  • Po około pół godziny zblendować.
  • Podawać z listkami bazylii, oliwkami i grzankami.