"Ugotowani 14". Słodkie sushi — przepis Gosi z Wrocławia

"Ugotowani 14" - Słodkie sushi
"Ugotowani" - zwiastun 4. odcinka
Sushi na słodko podzieliło uczestników 4. odcinka "Ugotowanych 14". Nie każdemu to danie przypadło do gustu, ale warto spróbować tego przepisu. Gosia z Wrocławia w 4. odcinku "Ugotowanych" przygotowała crunch z białej czekolady z chrupkami ryżowymi. Dla orzeźwienia można do sushi podać owoce np. truskawkę.
"Ugotowani 14" - Słodkie sushi
"Ugotowani 14" - Słodkie sushi

SKŁADNIKI:

  • Płatki sojowe
  • 75 g ugotowanego wcześniej ryżu (jak do sushi z octem ryżowym i cukrem)
  • Crunch z białej czekolady z chrupkami ryżowymi

PRZYGOTOWANIE:

  • Na jedną część płatka sojowego wyłożyć ryż i rozłożyć opuszkami palców na całości, po czym odwracać część z ryżem na plecy i na drugiej stronie kłaść crunch.
  • Zawijać jak sushi, podzielić na cztery kawałki i ułożyć na talerzu.
  • Do dekoracji posypać jadalnym kwiatkiem bławatkowym oraz posypką do ciast i deserów.
  • Dla orzeźwienia położyć truskawkę, gdyby deser okazał się zbyt słodki.