W 9. odcinku "Ugotowanych" Basia na przystawkę zaserwowała "słodko-słone preludium". Pod nazwą, która niektórym sprawiła trochę trudności, kryła się sałata z serem buffalo, włoską szynką i melonem w sosie miodowo-musztardowym z domowej roboty oliwą. Jako dodatek gospodyni podała włoską focaccię. Jak przyrządzić to pyszne i zdrowe danie w domu?
Dobrze czytacie! To nie kawałek żółtego sera, lecz sernik na zimno w wykonaniu Michała z Radomia. Uczestnik 9. odcinka "Ugotowanych" nie poszedł na łatwiznę. Wręcz przeciwnie! Jak osiągnął taki zaskakujący wizualny efekt? Sprawdźcie w przepisie!
W 8. odcinku "Ugotowanych" Iza z Lublina postawiła na różnorodność w swoim deserze. W myśl zasady "dla każdego coś miłego", przygotowała trzy rodzaje tartaletek. Swoim "słodkim trójbojem" trafiła w sedno - każdy z gości wybrał swoje ulubione ciasteczko. A które z nich Wam zasmakuje najbardziej?
Sylwia w 8. odcinku "Ugotowanych" wyznała, że jest wielką fanką deserów. Nie dziwi więc, że okazała się również mistrzynią w ich przyrządzaniu. Podczas swojej kolacji podała pistacjowe tiramisu z malinami, który zachwycił wszystkich. Poniżej znajdziecie pyszną i prostą wariację na temat tradycyjnej włoskiej receptury.
W 8. odcinku "Ugotowanych" Iza, podobnie jak jej poprzedniczka Sylwia, na danie główne zaserwowała nadziewane roladki. Była to jednak zupełnie inna potrawa - zamiast kurczaka, użyła schabu. Natomiast w środku jej goście znaleźli szpinak, pomidory suszone i mozzarella. Całość zawinęła w szynkę parmeńską i podała z kluskami śląskimi i surówką. To idealne danie na niedzielny obiad. Sprawdźcie, jak przygotować je w domu.
Sylwia w lubelskim odcinku "Ugotowanych" poszła w klasykę, która bardzo przypadła do gustu jej gościom. Na danie główne zaserwowała roladki z kurczaka z serkiem ziołowym, puree ziemniaczanym i sałatką z młodych listków, pomidorków i mini mozzarelli oraz sosem musztardowym. Chcecie odtworzyć tę pyszną potrawę w domu? Poniżej znajdziecie przepis.
Damian w 8. odcinku "Ugotowanych" postawił na eksperymenty w kuchni. Jedynym udanym okazał się halibut z puree z kalafiora. Innowacją gospodarza było tu przełamanie tradycyjnych smaków białą czekoladą, liśćmi nasturcji i kawiorem czarnym. Sprawdźcie, jak skonstruował to nietypowe połączenie.
Pierwsza kolacja 8. odcinka "Ugotowanych" odbyła się u Marleny. Pani domu postanowiła ugościć swoich towarzyszy, jako danie główne serwując policzki wieprzowe duszone z marchewką i selerem z puree ziemniaczanym i surówka. Większość zgromadzonych bardzo doceniła to danie. Sprawdźcie, jak odtworzyć je w domu.
Eton Mess to tradycyjny deser kuchni brytyjskiej, w którego skład wchodzą truskawki, beza i śmietana. W Anglii podawany jest od XIX wieku. W "Ugotowanych" - od soboty 11 października, czyli od dnia, kiedy Ania zaserwowała tę słodkość pozostałym uczestnikom 7. odcinka. Jeśli macie ochotę na ten brytyjski specjał, poniżej znajdziecie jego recepturę... z delikatnym twistem zaproponowanym przez Anię.
Pierś z kaczki to przysmak kuchni francuskiej, który Ania z Łodzi postanowiła podać na purée ziemniaczanym z sosem malinowym i buraczkami. Choć nie wszyscy uczestnicy 7. odcinka "Ugotowanych 14" byli zwolennikami tych składników, efekt osiągnięty przez Anię przebił ich oczekiwania. Jak bohaterce programu udało się osiągnąć idealną konsystencję dania — delikatną w środku i chrupką na zewnątrz? Sprawdźcie jej przepis!
Tomek, uczestnik łódzkiego odcinka 14. sezonu "Ugotowanych", przedstawił się jako żeglarz - z pasji i z zawodu. Nic więc dziwnego, że podczas swojej kolacji postanowił zaserwować składniki prosto z morza. Podał je na nieoczekiwanie przyrządzonym risotto. Sprawdźcie, jak przygotować je w domu.
Czy brzoskwinia jest urodziwa? Nad tym zastanawiali się uczestnicy 7. odcinka "Ugotowanych 14", kiedy czytali menu Konrada z Łodzi. Gdy ten deser powędrował na ich talerze, nie mieli już wątpliwości - wygląd nie jest ważny, kiedy coś smakuje tak przyjemnie. Jesteście miłośnikami czekolady? Ten torcik jest właśnie dla Was!
W 7. odcinku "Ugotowanych 14" Konrad postanowił ugościć swoich nowych znajomych na zbudowanym własnymi rękami tarasie. Tam zaserwował im danie główne o tajemniczej nazwie "Robaki z włoskiej paki", które okazało się "przepysznym" makaronem z krewetkami. "Przebiłeś mojego tatę" - skomentowała posiłek jedna z uczestniczek. Jesteście ciekawi, czy ten przepis sprawdzi się również u Was?
Weronika, uczestniczka 7. odcinka 14. sezonu "Ugotowanych", jest studentką Szkoły Filmowej w Łodzi. Jej menu nie mogło się więc obyć bez filmowych inspiracji. Najmłodsza uczestniczka na deser zaserwowała inspirowane lynchowskim arcydziełem "Almost Blue Velvet", czyli niebieski sernik, który zaskoczył wszystkich składnikami. Sprawdźcie, jak odtworzyć go w domu.
"Parna ziemia przez kwiaty żar dzienny wydycha, uschły motyl zesztywniał wśród jaskrów kielicha — oczarujmy siebie nawzajem". To nie żart! Tak brzmi nazwa deseru, który dla swoich gości przygotowała Maria z Warszawy. Uczestniczka 6. odcinka "Ugotowanych 14" kocha zanurzać się w starych książkach, stąd ten dryg do poetyckich porównań. Jej deser to tarta cytrynowa z jadalnymi kwiatami.
"Najnadobniejszy brzuch świata. Sam się aureolami na własną chwałę oplata" to poetycka nazwa staropolskiej zupy cebulowej w wykonaniu Marii z Warszawy. Cebula jest tym właśnie "brzuchem świata, który się aureolami oplata". Sprawdźcie ten pomysł na przystawkę.
Ania z Warszawy sprawiła, że goście oniemieli pod wpływem jej tureckiego deseru. Podała ciasto figowe i poczęstowała towarzyszy turecką kawą. Ciasto przypadnie do gustu osobom, które zdecydowanie preferują dobrze dosłodzone desery.
Mąż Ani w Warszawy, uczestniczki 6. odcinka "Ugotowanych 14", pochodzi z Turcji. Stąd pomysł bohaterki odcinka, by zabrać swoich gości w kulinarną podróż. Lahmacun smakowało reszcie uczestników tak, że brakowało im słów. Musicie poznać ten turecki specjał.
Ania z Warszawy gotuje dla męża i syna. Robi to z pasją i - jak podkreśliła - każdy posiłek musi być przemyślany. Jej tureckie mezze zrobiło wrażenie. Była to bowiem nie jedna, a zestaw przystawek idealnych do jedzenia rękami. Dzięki temu goście mogli łączyć różne nowe smaki, dobrze się przy tym bawiąc.
Paweł z Warszawy miał mnóstwo ciekawych pomysłów na to, jak zaskoczyć swoich gości. W 6. odcinku "Ugotowanych 14" zrobił wszystko, aby udowodnić, że jest oryginalnym kucharzem. I udało mu się! Swoim gościom zaprezentował odwróconą do góry nogami tartę tatin, która olśniła wszystkich swoim smakiem i pomysłowością. Koniecznie spróbujcie odtworzyć ją w domu.
Uczestnik 6. odcinka "Ugotowanych 14" przygotował kaczkę. Paweł ma smykałkę do tworzenia. Mięso przyozdobił jabłkami, kluskami śląskimi i karmelizowanymi owocami. "Ta kaczka nie była smaczna, była wspaniała" - określiła ją jedna z uczestniczek. Koniecznie spróbujcie tego przepisu!
Przystawka "smak rzeki" Pawła z Warszawy zaskoczyła gości 6. odcinka "Ugotowanych 14" swoim nietuzinkowym połączeniem smaków. Wszyscy byli zaciekawieni dodatkami. Co sądzicie o podaniu sandacza z szyjkami rakowymi oraz kozim serem? Brzmi ciekawie?
Radosław z Warszawy w 6. odcinku "Ugotowanych 14" zaserwował truskawkowy deser na bazie skyru, który nazwał "letni aksamit". Goście docenili na początku to, jak pięknie ten deser się prezentuje. "Taki nie za słodki" - podsumowali degustację.
Tajemniczy sekret północy to przystawka, którą podał Radosław z 6. odcinka "Ugotowanych 14". Łososiowe foremki nadziewane pastą z paluszków krabowych, serka i imbiru zaskoczyły jego gości. "Niecodzienne połączenie" i "warstwy" zaintrygowały pozostałych uczestników.
Kasia z Warmii przyrządziła dla gości 5. odcinka "Ugotowanych 14" deser o tajemniczej nazwie złoto tropików. "Nie przypominam sobie równie pysznego sernika" - skomentował jeden z uczestników programu. Musicie spróbować zrobić go sami!
Czym jest rzewień? Uczestnicy 5. odcinka "Ugotowanych 14" próbowali sami zgadnąć, ale niektórym z pomocą przyszedł Internet. Tak dowiedzieli się, że rzewień to... po prostu rabarbar! Filip z Warmii przygotował niezwykły deser z tym zagadkowo brzmiącym dla niektórych warzywem...Tak, warzywem, a nie owocem, jak zapewne myśli wiele osób!
Filip z Warmii w 5. odcinku "Ugotowanych 14" nazywa siebie hedonistą. Kocha muzykę i dobre jedzenie, dlatego zaserwował gościom swoją specjalność: udziec jagnięcy pieczony w cydrze z morelami i rozmarynem. Swoim przepisem odczarował negatywne zdanie o jagnięcinie, jakie przed tą kolacją miała Alicja. Sprawdźcie, czy u was będzie tak samo!
Płynąca gra kolorów — tą nazwą Alicja z Warmii zaintrygowała gości w 5. odcinku "Ugotowanych 14". W tym daniu sporo się dzieje. Jest łosoś, ryż z soczewicą, a także szparagi. Można zaserwować do tego również grillowane warzywa.
W 5. odcinku "Ugotowanych 14" poznaliśmy Alicję, która pracuje w 5-gwiazdkowym hotelu. Przykłada więc bardzo dużą wagę do estetyki i tego, aby wszyscy wokół niej dobrze się czuli. W jej kuchni zawsze musi być zupa. Tym razem - chrupiąca. Sprawdźcie propozycję Alicji na domowy obiad z twistem.
Piotr z Warmii w 5. odcinku "Ugotowanych 14" zaserwował gościom pulpeciki z dzika w sosie jałowcowym z dodatkiem sarniny na warzywnym purée. Składniki to m.in. mięso mielone z dzika i z daniela — otulone w aromatycznych przyprawach. Lubicie dziczyznę? Spróbujcie wykonać ten przepis w domu!