"Ugotowani 14". Ciapkapusta i konsek Adama — przepis na żeberka wieprzowe w sosie własnym

"Ugotowani 14" - przepis na "Ciapkapusta i konsek Adama"
"Ugotowani" - zwiastun 2. odcinka
W 2. odcinku "Ugotowanych" Łukasz ze Śląska podał gościom intrygujące danie: Ciapkapusta i konsek Adama. Są to żeberka wieprzowe w sosie własnym podane z uwielbianą na Śląsku ciapkapustą, czyli gotowanymi ziemniakami wymieszanymi z kapustą kiszoną i boczkiem. Zobaczcie przepis!
"Ugotowani 14" - przepis na "Ciapkapusta i konsek Adama"
"Ugotowani 14" - przepis na "Ciapkapusta i konsek Adama"

ŻEBERKA WIEPRZOWE SKŁADNIKI:

  • Żeberka wieprzowe
  • Woda
  • Sól kłodzka (nie jodowana)
  • Pieprz, kminek, majeranek
  • 1½ szt. cebuli
  • 400 ml wody
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziele angielskie
  • 2 łyżki sosu sojowego

PRZYGOTOWANIE:

· Żeberka porcjujemy na kawałki według uznania.

· Następnie moczymy w dużej misce z wodą i solą przez jedną, do dwóch godzin.

· Opłukujemy, osuszamy a następnie przyprawiamy pieprzem, kminkiem i majerankiem.

· Na rozgrzanej patelni obsmażamy mięso na złoty kolor z obu stron.

· Cebulę kroimy na plasterki i podsmażamy na tej samej patelni.

· Do dużego garnka wkładamy żeberka, dodajemy podsmażoną cebulę, wlewamy wodę (400 ml), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sos sojowy.

· Dusimy pod przykryciem przez około 1½ godziny, od czasu do czasu podlewając wodą.

· Gdy mięso jest miękkie, wyciągamy je i robimy sos: przecedzamy, zagęszczając mąką, doprawiamy pieprzem i maggi.

· Mieszamy regularnie doprowadzając do wrzenia.

· Do sosu wkładamy żeberka i obtaczamy je w sosie przed nałożeniem na talerz.

CIAPKAPUSTA SKŁADNIKI:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3 ziemniaki
  • Boczek wędzony
  • 2 szt. cebuli

PRZYGOTOWANIE:

· Kapustę kiszoną gotujemy w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi i ziołami do miękkości.

· Odcedzamy na durszlaku, czekamy, aż ostygnie, a następnie kroimy drobno.

· Boczek kroimy na plasterki i podsmażamy na patelni do złotości.

· Do boczku dodajemy pokrojoną cebulę, smażymy razem, aż cebula się zeszkli.

· Do dużej patelni z boczkiem i cebulą dodajemy kapustę, dokładnie mieszamy i chwilę podgrzewamy.

· Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, potem ugniatamy i dodajemy do kapusty.

· Mieszamy wszystkie składniki ze sobą.