ŻEBERKA WIEPRZOWE SKŁADNIKI:
- Żeberka wieprzowe
- Woda
- Sól kłodzka (nie jodowana)
- Pieprz, kminek, majeranek
- 1½ szt. cebuli
- 400 ml wody
- 3 liście laurowe
- 3 ziele angielskie
- 2 łyżki sosu sojowego
PRZYGOTOWANIE:
· Żeberka porcjujemy na kawałki według uznania.
· Następnie moczymy w dużej misce z wodą i solą przez jedną, do dwóch godzin.
· Opłukujemy, osuszamy a następnie przyprawiamy pieprzem, kminkiem i majerankiem.
· Na rozgrzanej patelni obsmażamy mięso na złoty kolor z obu stron.
· Cebulę kroimy na plasterki i podsmażamy na tej samej patelni.
· Do dużego garnka wkładamy żeberka, dodajemy podsmażoną cebulę, wlewamy wodę (400 ml), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sos sojowy.
· Dusimy pod przykryciem przez około 1½ godziny, od czasu do czasu podlewając wodą.
· Gdy mięso jest miękkie, wyciągamy je i robimy sos: przecedzamy, zagęszczając mąką, doprawiamy pieprzem i maggi.
· Mieszamy regularnie doprowadzając do wrzenia.
· Do sosu wkładamy żeberka i obtaczamy je w sosie przed nałożeniem na talerz.
CIAPKAPUSTA SKŁADNIKI:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 3 ziemniaki
- Boczek wędzony
- 2 szt. cebuli
PRZYGOTOWANIE:
· Kapustę kiszoną gotujemy w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi i ziołami do miękkości.
· Odcedzamy na durszlaku, czekamy, aż ostygnie, a następnie kroimy drobno.
· Boczek kroimy na plasterki i podsmażamy na patelni do złotości.
· Do boczku dodajemy pokrojoną cebulę, smażymy razem, aż cebula się zeszkli.
· Do dużej patelni z boczkiem i cebulą dodajemy kapustę, dokładnie mieszamy i chwilę podgrzewamy.
· Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, potem ugniatamy i dodajemy do kapusty.
· Mieszamy wszystkie składniki ze sobą.