BLINY — SKŁADNIKI:
- Kasza gryczana niepalona
- Woda
- Sól
PRZYGOTOWANIE:
- 500 g kaszy gryczanej niepalonej zalewamy wodą do 48 h. Po tym czasie blendujemy z 2 łyżeczkami soli
- Smażymy na patelni beztłuszczowej do zarumienienia z dwóch stron.
DRESSING - SKŁADNIKI:
- 1/2 pietruszki
- 1/2 mieszanka ziół koperek, kolendra, mięta, bazylia
- 2 łyżki zielonej cebulki
- 1 łyżka kaparów
- 1 ząbek czosnku
- 3/4 tahini
- 1 cytryna
- 1/4 soli
- 3/4-1 wody
CZIPS Z JARMUŻU — SKŁADNIKI:
- Pęczek jarmużu
- 2 łyżki oleju z winogron
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 1/4 chilli/cayenne
- 1/4 łyżeczka soli
- Szczypta wędzonej papryki
PRZYGOTOWANIE:
- Piec w 150 stopniach 5 minut
SMAŻONY POR - SKŁADNIKI:
- 2 łyżka miso
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżka syropu klonowego
- 2 limonka
- 1 szklanka wody
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Pora smażymy na oliwie z oliwek
- Łączymy składniki sosu i wylewamy po zarumienieniu pora z dwóch stron