"Ugotowani 14". "Sfermentowany rytuał" - przepis na wegańskie bliny z kaszy gryczanej Natalii z Trójmiasta

"Ugotowani 14" - przepis na danie "Sfermentowany rytuał"
"Ugotowani", zwiastun 3. odcinka
Natalia z Trójmiasta jest weganką. Bardzo dba o to, aby żyć ekologicznie. W 3. odcinku "Ugotowanych 14" pojawił się przepis na "Sfermentowany rytuał". Natalia podzieliła się z nami przepisem na bliny z kaszy gryczanej z dressingiem, czipsami z jarmużu oraz smażonym porem.
"Ugotowani 14" - przepis na danie "Sfermentowany rytuał"
"Ugotowani 14" - przepis na danie "Sfermentowany rytuał"

BLINY — SKŁADNIKI:

  • Kasza gryczana niepalona
  • Woda
  • Sól

PRZYGOTOWANIE:

  • 500 g kaszy gryczanej niepalonej zalewamy wodą do 48 h. Po tym czasie blendujemy z 2 łyżeczkami soli
  • Smażymy na patelni beztłuszczowej do zarumienienia z dwóch stron.

DRESSING - SKŁADNIKI:

  • 1/2 pietruszki
  • 1/2 mieszanka ziół koperek, kolendra, mięta, bazylia
  • 2 łyżki zielonej cebulki
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 ząbek czosnku
  • 3/4 tahini
  • 1 cytryna
  • 1/4 soli
  • 3/4-1 wody

CZIPS Z JARMUŻU — SKŁADNIKI:

  • Pęczek jarmużu
  • 2 łyżki oleju z winogron
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1/4 chilli/cayenne
  • 1/4 łyżeczka soli
  • Szczypta wędzonej papryki

PRZYGOTOWANIE:

  • Piec w 150 stopniach 5 minut

SMAŻONY POR - SKŁADNIKI:

  • 2 łyżka miso
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżka syropu klonowego
  • 2 limonka
  • 1 szklanka wody
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  • Pora smażymy na oliwie z oliwek
  • Łączymy składniki sosu i wylewamy po zarumienieniu pora z dwóch stron