"Ugotowani 14". "Chorwacki bezpieczny port" - przepis na makaron z krewetkami i szparagami Basi z Trójmiasta

"Ugotowani 14" - przepis na danie główne "Chorwacki bezpieczny port"
"Ugotowani", zwiastun 3. odcinka
W 3. odcinku 14. sezonu "Ugotowanych" Basia z Trójmiasta przygotowała na danie główne "Chorwacki bezpieczny port", a mianowicie makaron z krewetkami i szparagami. W przepisie znajdziecie też oliwę truflową, pistacje i płatki chili. Spróbujcie odtworzyć to danie.
"Ugotowani 14" - przepis na danie główne "Chorwacki bezpieczny port"
"Ugotowani 14" - przepis na danie główne "Chorwacki bezpieczny port"

SKŁADNIKI:

  • Makaron tagliatelle – 500 g
  • Krewetki duże surowe – 400 g
  • Szparagi zielone – duży pęczek
  • Oliwa – 5 łyżek
  • Oliwa truflowa - 1 łyżka
  • Czosnek - 5 ząbków
  • Pistacje niesolone 4 łyżki
  • Płatki drożdżowe lub starty ser bursztyn – 3 łyżki
  • Płatki chili
  • Sok z 3 limonek
  • Sól/pieprz/cukier

PRZYGOTOWANIE:

  • Szparagi – ułamać zdrewniałe końcówki i obciąć główki (3 cm), zblanszować na patelni w wodzie z solą i cukrem (do smaku) około 5 minut. Wyjąć z patelni i włożyć do miski z zimną wodą. Główki blanszować około 3 minut. Szparagi pokroić na drobniejsze plasterki i wrzucić do kielicha blendera wraz z pistacjami nie solonymi, oliwami, jednym ząbkiem czosnku i płatkami drożdżowymi lub serem bursztyn. Zmiksować, doprawić solą i pieprzem oraz chili wedle uznania.
  • Krewetki zamarynować w chili, czosnku i soku z limonki (około 30 minut).
  • Makaron gotować w osolonej wodzie 3 minuty krócej niż na opakowaniu, odcedzić, zostawić wodę z gotowania makaronu.
  • Krewetki usmażyć na oliwie. Po usmażeniu dodać do nich sos szparagowy, około 7 łyżek wody z gotowania makaronu i podgrzać razem. Do tego dodać makaron i chwilę podgrzewać. Wyłożyć na talerze, posypać siekanymi pistacjami, główkami szparagów oraz serem. W wersji wegańskiej podawać bez krewetek i sera.