"Ugotowani 14". Zygmunt żąda mięsiwa - przepis na udziec wołowy Ani z Warszawy

"Ugotowani 14" - przepis na danie "Zygmunt żąda mięsiwa"
Ugotowani 14 - zwiastun 1. odcinka
Ania z Warszawy w 1. odcinku 14. sezonu "Ugotowanych" sięgnęła po historyczną inspirację, serwując danie główne "Zygmunt żąda mięsiwa". Soczysty udziec wołowy z maślakami, cebulą i czerwonym winem został podany z aromatycznymi ziemniakami, szparagami i kremowym musem z awokado. Sprawdź przepis na to wytrawne, królewskie danie inspirowane kuchnią czasów idolki Ani - królowej Bony!
"Ugotowani 14" - przepis na danie "Zygmunt żąda mięsiwa"
"Ugotowani 14" - przepis na danie "Zygmunt żąda mięsiwa"

Składniki:

  • mięso wołowe
  • cebula
  • maślaki
  • olej
  • czerwone wino
  • ziemniaki
  • zioła do ziemniaków
  • szparagi
  • avocado
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  • Pieczeń wołowa: mięso obsmażyć z każdej strony, przełożyć do brytfanny i piec w temperaturze 180 stopni C, licząc godzinę na każdy kilogram.
  • Na patelni podsmażyć cebulę, dodać maślaki.
  • Ok. pół godziny przed końcem pieczenia dodać maślaki z cebulą do brytfanny i zalać czerwonym winem.
  • Ziemniaki pokroić w ćwiartki, doprawić oliwą i ziołami i piec w piekarniku ok. 20-25 min.
  • Szparagi poddusić na patelni z odrobiną wody, na koniec ułożyć na puree z rozgniecionego awokado z sosem cytrynowym.