"Ugotowani 14". Śliwki Augusta, czyli cake-popsy nadziewane śliwkowymi powidłami Oli z Wrocławia

"Ugotowani 14" - Śliwki Augusta
"Ugotowani" - zwiastun 4. odcinka
Ola z 4. odcinka "Ugotowanych 14" była dumna z tego, że za każdym razem udało jej się zaskoczyć swoich gości. Tak było również w przypadku deseru, który okazał się zupełnie czymś innym, niż spodziewali się tego zaproszeni na kolację uczestnicy. Śliwki Augusta to tak naprawdę biszkopty z powidłami śliwkowymi w środku. Takie cake-popsy maczane są w czekoladzie i mrożone. Można podawać je z lodami.
"Ugotowani 14" - Śliwki Augusta
"Ugotowani 14" - Śliwki Augusta

SKŁADNIKI:

  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 150 g mąka pszenna
  • 100 g mąka ziemniaczana
  • 1 łyżka octu
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g serka mascarpone
  • Aromat śliwkowy
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mlecznej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

  • Biszkopt:
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175 stopni (dolna grzałka). Tortownicę o średnicy ok. 25-26 cm wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować.
  • Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników.
  • Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dosypując cukier.
  • Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka, i zmiksować.
  • Do dobrze ubitych jajek dodać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec ok. 35- 40 minut.
  • Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty.
  • Cake-popsy:
  • Biszkopt pokruszyć w misce i dodać chłodny serek mascarpone.
  • Ugnieść wszystko razem, następnie formować z powstałej masy kuleczki, które nadziać w dowolny sposób konfiturą ze śliwek.
  • Wstawić na 15 minut do zamrażalnika i w tym czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
  • Gdy czekolada jest rozpuszczona, dodać kilka kropel aromatu śliwkowego.
  • Po 15 minutach wyjąć lekko zmrożone kulki biszkoptowe i maczać je w czekoladzie.
  • Ponownie włożyć na 15 minut do zamrażarki.