SKŁADNIKI:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 150 g mąka pszenna
- 100 g mąka ziemniaczana
- 1 łyżka octu
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g serka mascarpone
- Aromat śliwkowy
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g mlecznej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
- Biszkopt:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175 stopni (dolna grzałka). Tortownicę o średnicy ok. 25-26 cm wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować.
- Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników.
- Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dosypując cukier.
- Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka, i zmiksować.
- Do dobrze ubitych jajek dodać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać.
- Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec ok. 35- 40 minut.
- Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty.
- Cake-popsy:
- Biszkopt pokruszyć w misce i dodać chłodny serek mascarpone.
- Ugnieść wszystko razem, następnie formować z powstałej masy kuleczki, które nadziać w dowolny sposób konfiturą ze śliwek.
- Wstawić na 15 minut do zamrażalnika i w tym czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
- Gdy czekolada jest rozpuszczona, dodać kilka kropel aromatu śliwkowego.
- Po 15 minutach wyjąć lekko zmrożone kulki biszkoptowe i maczać je w czekoladzie.
- Ponownie włożyć na 15 minut do zamrażarki.