"Ugotowani 14". Krupniok w… kapeluszu, czyli przepis na krupniok w pieczarce

"Ugotowani 14" - Krupniok w… kapeluszu, czyli krupniok w pieczarce
"Ugotowani" - zwiastun 2. odcinka
W nowym sezonie "Ugotowanych" znajdziecie wiele oryginalnie nazwanych dań. Andrzej ze Śląska zaskoczył współbiesiadników daniem o nazwie "Krupniok w… kapeluszu". Poznajcie przepis na krupnioka w pieczarce. Zobaczcie, jakie to proste!
"Ugotowani 14" - Krupniok w… kapeluszu, czyli krupniok w pieczarce
"Ugotowani 14" - Krupniok w… kapeluszu, czyli krupniok w pieczarce

KRUPNIOK W PIECZARCE. SKŁADNIKI:

  • Osiem kapeluszy ciemnych pieczarek
  • Jedna słodka cebula
  • Farsz z jednego krupnioka
  • Jedna łyżka masła klarowanego
  • Jedna łyzka masła świerzego
  • Szklanka półwytrawnego wina białego
  • Sok z cytryny
  • Łyżeczka białego wina
  • Sól pieprz do smaku.

PRZYGOTOWANIE:

  • Rozpuścić masło na patelni, rozgrzać jak do smażenia.
  • Dodać kapelusze i co jakiś czas obracać.Smażyć ok 6 - 8 minut
  • Gdy grzyby puszczą sok dodać wino. Dusić do miękkości.
  • Pokroić cebulę w piórka, dodać sok z połówki cytryny i cukier, wymieszać.
  • Na mniejszej patelni podgrzać farsz z krupnioka do momentu aż zmieni konsystencję.
  • Kapelusze ułożyć do góry blaszkami na patelni.
  • Do każdego kapelusza nałożyć parę wiórek cebuli, a następnie łyżkę farszu z krupnioka.