KRUPNIOK W PIECZARCE. SKŁADNIKI:
- Osiem kapeluszy ciemnych pieczarek
- Jedna słodka cebula
- Farsz z jednego krupnioka
- Jedna łyżka masła klarowanego
- Jedna łyzka masła świerzego
- Szklanka półwytrawnego wina białego
- Sok z cytryny
- Łyżeczka białego wina
- Sól pieprz do smaku.
PRZYGOTOWANIE:
- Rozpuścić masło na patelni, rozgrzać jak do smażenia.
- Dodać kapelusze i co jakiś czas obracać.Smażyć ok 6 - 8 minut
- Gdy grzyby puszczą sok dodać wino. Dusić do miękkości.
- Pokroić cebulę w piórka, dodać sok z połówki cytryny i cukier, wymieszać.
- Na mniejszej patelni podgrzać farsz z krupnioka do momentu aż zmieni konsystencję.
- Kapelusze ułożyć do góry blaszkami na patelni.
- Do każdego kapelusza nałożyć parę wiórek cebuli, a następnie łyżkę farszu z krupnioka.