Składniki (na formę ok. 20x20 cm, ok. 6–8 porcji):
- 500 g sera mascarpone (schłodzony)
- 4 jajka (świeże, w temperaturze pokojowej)
- 100 g cukru
- ok. 200 g biszkoptów typu savoiardi (podłużne)
- 1 szklanka kawy jakości specialty (przestudzonej, zaparzonej w french pressie)
- 2 śmietanki 200 g 36 %
- kakao
Przygotowanie:
- Ubić śmietanę na gładką jednolitą konsystencję.
- Za pomocą miksera połączyć serek mascarpone ze śmietaną, miksując tylko do połączenia składników.
- Miksując, połączyć żółtka jaj z masą mascarpone i cukrem.
- Do French Pressa nasypać 18 gramów świeżo palonej, grubo zmielonej kawy jakości specialty. Kawę zalać 300 ml przefiltrowanej wody w temperaturze 90-95 C. Wymieszać. Pozostawić na 4 minuty. Przecisnąć kawę tłokiem, tak aby oddzielić fusy od naparu. Gotowy zaparzony napar przelać do miski.
- Szybko zanurzać biszkopty w kawie (nie za długo, by się nie rozpadły) i układać je na dnie naczynia.
- Na warstwę biszkoptów wyłożyć połowę kremu. Rozsmarować. Powtórzyć warstwy: znów biszkopty, potem reszta kremu.
- Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc.
- Użyć sitka, by równomiernie oprószyć deser kakao tuż przed serwowaniem.