"Ugotowani 14". Kawowa laguna - przepis na tiramisu Piotra z Warszawy

"Ugotowani 14" - przepis na deser "Kawowa laguna"
Ugotowani 14 - zwiastun 1. odcinka
W 1. odcinku 14. sezonu "Ugotowanych" Piotr z Warszawy – właściciel własnej palarni kawy – zwieńczył kolację deserem związanym z jego ukochanym napojem. Pod nazwą "Kawowa laguna" kryło się klasyczne tiramisu przygotowane na bazie świeżych jajek, mascarpone, biszkoptów i oczywiście kawy jakości specialty, parzonej we french pressie. Sprawdź przepis na ten kremowy włoski deser z nutą pasji prawdziwego baristy!
"Ugotowani 14" - przepis na deser "Kawowa laguna"
"Ugotowani 14" - przepis na deser "Kawowa laguna"

Składniki (na formę ok. 20x20 cm, ok. 6–8 porcji):

  • 500 g sera mascarpone (schłodzony)
  • 4 jajka (świeże, w temperaturze pokojowej)
  • 100 g cukru
  • ok. 200 g biszkoptów typu savoiardi (podłużne)
  • 1 szklanka kawy jakości specialty (przestudzonej, zaparzonej w french pressie)
  • 2 śmietanki 200 g 36 %
  • kakao

Przygotowanie:

  • Ubić śmietanę na gładką jednolitą konsystencję.
  • Za pomocą miksera połączyć serek mascarpone ze śmietaną, miksując tylko do połączenia składników.
  • Miksując, połączyć żółtka jaj z masą mascarpone i cukrem.
  • Do French Pressa nasypać 18 gramów świeżo palonej, grubo zmielonej kawy jakości specialty. Kawę zalać 300 ml przefiltrowanej wody w temperaturze 90-95 C. Wymieszać. Pozostawić na 4 minuty. Przecisnąć kawę tłokiem, tak aby oddzielić fusy od naparu. Gotowy zaparzony napar przelać do miski.
  • Szybko zanurzać biszkopty w kawie (nie za długo, by się nie rozpadły) i układać je na dnie naczynia.
  • Na warstwę biszkoptów wyłożyć połowę kremu. Rozsmarować. Powtórzyć warstwy: znów biszkopty, potem reszta kremu.
  • Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc.
  • Użyć sitka, by równomiernie oprószyć deser kakao tuż przed serwowaniem.