"Ugotowani 14". Owocowy lot przez Pacyfik, czyli krewetki z salsą mango i z purée z batatów Ady z Wrocławia

"Ugotowani 14" - Owocowy lot przez Pacyfik
"Ugotowani" - zwiastun 4. odcinka
W 4. odcinku "Ugotowanych 14" poznaliśmy przepis na krewetki z salsą mango i z purée z batatów Ady z Wrocławia. Uczestniczka odcinka czerpie kulinarne inspiracje z podróży. Kobieta pochwaliła się, że przez trzy miesiące zwiedzała świat. Owocowy lot przez Pacyfik to jej popisowe danie.
"Ugotowani 14" - Owocowy lot przez Pacyfik
"Ugotowani 14" - Owocowy lot przez Pacyfik

KREWETKI — SKŁADNIKI:

  • 16 surowych krewetek (najlepiej większych, np. Black Tiger lub Vannamei)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty)
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • sól, pieprz do smaku

KREWETKI – PRZYGOTOWANIE:

  • Oczyść krewetki (jeśli są w pancerzykach – usuń skorupki i jelitko).
  • Wymieszaj oliwę, czosnek, imbir i sok z limonki – zamarynuj krewetki na 15-30 minut.
  • Grilluj (na patelni grillowej lub zwykłej) po ok. 2 minuty z każdej strony – aż będą złociste i sprężyste.

SALSA MANGO - SKŁADNIKI:

  • 1 dojrzałe mango (pokrojone w drobną kostkę)
  • 1/4 czerwonej cebuli (bardzo drobno posiekana)
  • 1/2 papryczki chili (lub według ostrości)
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka oliwy
  • szczypta soli

SALSA MANGO – PRZYGOTOWANIE:

  • Odstaw na 10-15 minut, by smaki się przegryzły.

PURÉE Z BATATÓW — SKŁADNIKI:

  • 2 duże bataty (obrane, pokrojone w kostkę)
  • 1 łyżka masła (lub oliwy)
  • 2-3 łyżki mleka kokosowego
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: szczypta cynamonu lub gałki muszkatołowej

PURÉE Z BATATÓW — PRZYGOTOWANIE:

  • Ugotuj bataty w osolonej wodzie do miękkości (ok. 15 minut).
  • Odcedź, dodaj masło i mleko kokosowe, zblenduj lub rozgnieć na gładko.
  • Dopraw solą, pieprzem i – jeśli lubisz – odrobiną cynamonu.

PODANIE DANIA:

  • Na talerzu ułóż porcję purée, na niej krewetki, a całość udekoruj mango salsą.
  • Skrop oliwą, dodaj świeżą kolendrę.