"Ugotowani 14". Na surowo, ale z klasą — przepis na tatar z łososia Gosi z Wrocławia

"Ugotowani 14" - Na surowo, ale z klasą
"Ugotowani" - zwiastun 4. odcinka
40-letnia Gosia z Wrocławia zdradziła, że wraz z mężem, jego dwoma córkami oraz jej dwoma synami tworzy fantastyczną rodzinę patchworkową. Kiedy nie zajmuje się dziećmi, Gosia oddaje się pasji czterech kółek i szybkiej jazdy. Dla gości przygotowała tatar z dodatkami i podała go w bardzo wykwintnej wersji. Sami zobaczcie.
"Ugotowani 14" - Na surowo, ale z klasą
"Ugotowani 14" - Na surowo, ale z klasą

SKŁADNIKI:

  • 400 g filetu z łososia bez skóry
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka pasty wasabi
  • 80 g pora — tylko biała i jasnozielona część
  • 1/2 łyżeczki płatków chili lub sos Sriracha — opcjonalnie

DO PODANIA:

  • 2 awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny/limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka czarnego sezamu

PRZYGOTOWANIE:

  • Filet z łososia wypłucz pod zimną wodą i osusz dokładnie papierowym ręcznikiem. Pokrój na drobną kostkę.
  • Por przekrój wzdłuż na 8 pasków w taki sposób, by nie przekroić piętki korzenia. Pokrój w poprzek na drobne kawałeczki. Papryczkę chili drobno posiekaj. Dodaj sezam.
  • Awokado obierz i pokrój w kosteczkę. Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
  • Do miski wlej sos sojowy. Dodaj pastę wasabi i zacznij ubijać rózgą kuchenną. Cały czas mieszając, powoli wlewaj olej sezamowy. Ubijaj do uzyskania emulsji.
  • Tatar i awokado podziel na 4 części. Na talerzu ułóż najpierw porcję tatara z łososia, a na niej – awokado. Możesz ozdobić każdą porcję odrobiną pokrojonego pora.