SKŁADNIKI:
- 400 g filetu z łososia bez skóry
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka pasty wasabi
- 80 g pora — tylko biała i jasnozielona część
- 1/2 łyżeczki płatków chili lub sos Sriracha — opcjonalnie
DO PODANIA:
- 2 awokado
- 2 łyżki soku z cytryny/limonki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka czarnego sezamu
PRZYGOTOWANIE:
- Filet z łososia wypłucz pod zimną wodą i osusz dokładnie papierowym ręcznikiem. Pokrój na drobną kostkę.
- Por przekrój wzdłuż na 8 pasków w taki sposób, by nie przekroić piętki korzenia. Pokrój w poprzek na drobne kawałeczki. Papryczkę chili drobno posiekaj. Dodaj sezam.
- Awokado obierz i pokrój w kosteczkę. Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
- Do miski wlej sos sojowy. Dodaj pastę wasabi i zacznij ubijać rózgą kuchenną. Cały czas mieszając, powoli wlewaj olej sezamowy. Ubijaj do uzyskania emulsji.
- Tatar i awokado podziel na 4 części. Na talerzu ułóż najpierw porcję tatara z łososia, a na niej – awokado. Możesz ozdobić każdą porcję odrobiną pokrojonego pora.