"Ugotowani 14". Staropolska zupa cebulowa Marii z Warszawy

"Ugotowani 14" - "Najnadobniejszy brzuch świata. Sam się aureolami na własną chwałę oplata"
"Ugotowani 14". Zwiastun 6. odcinka
"Najnadobniejszy brzuch świata. Sam się aureolami na własną chwałę oplata" to poetycka nazwa staropolskiej zupy cebulowej w wykonaniu Marii z Warszawy. Cebula jest tym właśnie "brzuchem świata, który się aureolami oplata". Sprawdźcie ten pomysł na przystawkę.
"Ugotowani 14" - "Najnadobniejszy brzuch świata. Sam się aureolami na własną chwałę oplata"
"Ugotowani 14" - "Najnadobniejszy brzuch świata. Sam się aureolami na własną chwałę oplata"

SKŁADNIKI:

  • 4 duże cebule
  • Masło
  • 0,5 l bulionu warzywnego lub rosołu
  • Opcjonalnie: szklanka białego wytrawnego wina
  • Sól
  • Pieprz
  • Sznyt francuski: grzanki — kromki chleba z cheddarem i jalapeno przysmażone na oliwie i posypane parmezanem

PRZYGOTOWANIE:

  • Cebule kroimy w grubsze krążki.
  • Podduszamy cebulę na maśle z dodatkiem soli, aż zżółknie (dusimy, nie smażymy!)
  • Dodajemy wino i dusimy chwilę na małym ogniu.
  • Do garnka wlewamy bulion lub rosół, dodajemy cebulę z winem i gotujemy na małym ogniu około 20 min.
  • Przelewamy zupę do naczynia żaroodpornego, przykrywamy grzankami i zapiekamy 5 minut.