SPÓD. SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 i pół szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 7 suszonych fig pokrojonych w paseczki
- 1 szklanka pokruszonych orzechów włoskich
KREM BUDYNIOWY. SKŁADNIKI:
- 1 litr i 250 mililitrów mleka
- 4 i pół łyżki mąki
- 1 jajko plus 1 żółtko
- 4 i pół łyżki cukru
- 75 gram masła w temperaturze pokojowej
- opakowanie cukru wanilinowego
SPÓD. PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni, góra-dół bez termoobiegu.
- Ubić jajka z cukrem na puszystą masę (około 3-4 min). Dodać resztę składników. Wymieszać do połączenia wszystkich składników.
- Formę o średnicy 28 cm wysmarować masłem. Przełożyć masę do formy.
- Piec około 25 min, do suchego patyczka (jeśli patyczek po włożeniu do upieczonego spodu jest suchy, a ciasto się do niego nie przykleja — spód jest upieczony).
- Wyjąć spód z piekarnika i całkowicie wystudzić.
KREM BUDYNIOWY. PRZYGOTOWANIE:
- Zmiksować mleko, mąkę, jajka i cukier.
- Zagotować zmiksowane produkty cały czas mieszając (zaczynając od mniejszej temperatury, stopniowo zwiększając temperaturę).
- Mieszać do uzyskania konsystencji budyniu. Zmniejszyć ogień, dodać masło i cukier.
- Gdy masło i cukier się rozpuszczą, wylać gorący budyń na uprzednio schłodzony spód.
- Po całkowitym schłodzeniu deseru włożyć go do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.