"Ugotowani 14". Nie ma lekko, czyli ciasto figowe podane z turecką kawą Ani z Warszawy

"Ugotowani 14" - "Nie ma lekko, czyli ciasto figowe z kawą po turecku"
"Ugotowani 14". Zwiastun 6. odcinka
Ania z Warszawy sprawiła, że goście oniemieli pod wpływem jej tureckiego deseru. Podała ciasto figowe i poczęstowała towarzyszy turecką kawą. Ciasto przypadnie do gustu osobom, które zdecydowanie preferują dobrze dosłodzone desery.
"Ugotowani 14" - "Nie ma lekko, czyli ciasto figowe z kawą po turecku"
"Ugotowani 14" - "Nie ma lekko, czyli ciasto figowe z kawą po turecku"

SPÓD. SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 i pół szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 7 suszonych fig pokrojonych w paseczki
  • 1 szklanka pokruszonych orzechów włoskich

KREM BUDYNIOWY. SKŁADNIKI:

  • 1 litr i 250 mililitrów mleka
  • 4 i pół łyżki mąki
  • 1 jajko plus 1 żółtko
  • 4 i pół łyżki cukru
  • 75 gram masła w temperaturze pokojowej
  • opakowanie cukru wanilinowego

SPÓD. PRZYGOTOWANIE:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni, góra-dół bez termoobiegu.
  • Ubić jajka z cukrem na puszystą masę (około 3-4 min). Dodać resztę składników. Wymieszać do połączenia wszystkich składników.
  • Formę o średnicy 28 cm wysmarować masłem. Przełożyć masę do formy.
  • Piec około 25 min, do suchego patyczka (jeśli patyczek po włożeniu do upieczonego spodu jest suchy, a ciasto się do niego nie przykleja — spód jest upieczony).
  • Wyjąć spód z piekarnika i całkowicie wystudzić.

KREM BUDYNIOWY. PRZYGOTOWANIE:

  • Zmiksować mleko, mąkę, jajka i cukier.
  • Zagotować zmiksowane produkty cały czas mieszając (zaczynając od mniejszej temperatury, stopniowo zwiększając temperaturę).
  • Mieszać do uzyskania konsystencji budyniu. Zmniejszyć ogień, dodać masło i cukier.
  • Gdy masło i cukier się rozpuszczą, wylać gorący budyń na uprzednio schłodzony spód.
  • Po całkowitym schłodzeniu deseru włożyć go do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.